Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί σαν κίνηση καλής θέλησης κι αποκλιμάκωσης την προσχηματική απόσυρση του «Oruc Reis» δέκα μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως επανέλαβε, εάν η Τουρκία θέλει διάλογο και αποκλιμάκωση, οφείλει να το αποδείξει στην πράξη. «Και για να το αποδείξει χρειάζεται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια» τόνισε εκ νέου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνέρχεται Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, θα τεθεί, όπως ομόφωνα είχε αποφασιστεί, η αξιολόγηση της συνολικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Για την Ελλάδα, όπως είπε, «το συμπέρασμα είναι πλέον ξεκάθαρο: Η Τουρκία είχε τον χρόνο να επιλέξει τον δρόμο της, και τον σπατάλησε σε προκλήσεις. Είχε την ευκαιρία που της πρόσφεραν τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρώπη, και δεν την αξιοποίησε. Εξέλαβε τη στάση της Ε.Ε. σαν αδυναμία και συνέχισε τις προκλήσεις και την απόπειρα τετελεσμένων» επισήμανε.

Το μήνυμα της Ελλάδας «ήταν και είναι σαφές» συνέχισε. «Δε μπορεί μια χώρα που δηλώνει ότι θέλει να είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε. να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της. Ούτε να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ούτε να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό δεν μπορεί ούτε να αγνοείται, ούτε να υποτιμάται από κανέναν. Όπως δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι κρίνεται η πλέον η αξιοπιστία της Ευρώπης». Την αλήθεια αυτή, συμπλήρωσε, επισημαίνει εδώ και εβδομάδες σε όλες τις επαφές που έχει με ομολόγους του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας σε κάθε επικοινωνία του την ανάγκη εφαρμογής των κοινών ομόφωνων αποφάσεων και εκκίνησης της διαδικασίας κυρώσεων έναντι της Τουρκίας.

Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως παραμένει στο τραπέζι το αίτημα που κατέθεσε ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, για την πολιτική και ηθική υποχρέωση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το εμπάργκο όπλων. «Δεν μπορεί ευρωπαϊκές σφαίρες να στραφούν εναντίον της. Η Ελλάδα επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με τη γειτονική χώρα κι έχει δηλώσει επανειλημμένα την ετοιμότητά της για συνέχιση των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν με τουρκική ευθύνη» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Πηγή: timesnews.gr