Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τον σχεδιασμό της για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η οικονομία και η κοινωνία μετά τις 14 του μήνα, όπως ΄έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας ότι υπάρχει προβληματισμός στους ειδικούς για τα σχολεία.

«Όχι για το επιδημιολογικό φορτίο μέσα στις σχολικές τάξεις, που είναι χαμηλό -γιατί τα παιδιά δεν φαίνεται να ακολουθούν το ποσοστό θετικότητας της κοινότητας- αλλά επειδή είναι αυξημένο το φορτίο  στην κοινότητα και μπορεί από το σπίτι ή τον κοινωνικό τους περίγυρο. να το φέρουν στο σχολείο», εξήγησε.

«Γιατί, όπως βλέπουμε, παρά τα περιοριστικά μέτρα, τα κρούσματα παραμένουν πολύ υψηλά, σε επίπεδα κοντά στις 2.000 την ημέρα. Άρα, γι’ αυτό τον λόγο, αυτή τη στιγμή, είναι πολύ επιφυλακτικοί οι ειδικοί μας. Θα περιμένουμε τις οριστικές τους εισηγήσεις και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνολικές ανακοινώσεις για το σχέδιό μας μετά τις 14 του μηνός», συνέχισε.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα αναμένεται πως η αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών θα συνεχιστεί πιο γρήγορα τις επόμενες ημέρες. «Αν όλα πάνε καλά»,όπως είπε. «Αν δεν πάνε όλα καλά, τότε σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναδούμε γιατί, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, δεν πέφτουν τα κρούσματα όπως αναμένουν οι ειδικοί μας. Είχαμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά περιμένουμε την αποκλιμάκωση», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει όσους πλήττονται. «Δεν μπορεί να παρατείνονται οι περιορισμοί και να μην παρατείνονται τα μέτρα στήριξης όπως η αποζημίωση του ειδικού σκοπού ή το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ή οι αναβολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Όλα αυτά είναι μέσα στον σχεδιασμό μας», εξήγησε.

Για τα δημοσιεύματα και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης σχετικά με τον ΕΟΔΥ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει ότι «σκοντάφτουν στην πραγματικότητα». «Έχει δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις ο ΕΟΔΥ, η Κυβέρνηση, όλοι οι εμπλεκόμενοι, αλλά ιδίως οι ειδικοί μας. Ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή ότι υπάρχουν επιστήμονες, λέει, που θεωρούν ότι δεν έβλεπαν πάντα τα στοιχεία αυτά τα οποία θα ήθελαν. Οι ίδιοι οι ειδικοί, ο κ. Σύψας, ο κ.Βατόπουλος, η κ. Παπαευαγγέλου και πάρα πολλοί άλλοι, έχουν βγει και έχουν πει ότι ποτέ δεν είχαν τέτοιου είδους πρόβλημα και φυσικά θέμα διπλών βιβλίων, δεν υφίσταται.», ανέφερε.

Σχετικά με τα πρακτικά της Επιτροπής, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει «σιωπητήριο». «Δημοσιεύουμε καθημερινά δελτίο με τα στοιχεία, με βάση το Εθνικό Μητρώο. Δημοσιεύουμε την ανάλυση των στοιχείων αυτών σε περιοδικές Εκθέσεις του Παρατηρητηρίου Covid. Έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί εικοσιπέντε Εκθέσεις προσβάσιμες σε όλους. Όποιος θέλει μπορεί να μπει και να  δει την εξέλιξη. Από την αρχή είχαμε καθιερώσει Συνεντεύξεις Τύπου καθημερινές. Όταν βγήκαμε από την πρώτη φάση σταματήσαμε για ένα διάστημα τις ενημερώσεις. Μετά τις επαναφέραμε, ώστε οι ειδικοί και η πολιτική ηγεσία να δίνουν συνεχώς απαντήσεις. Δεν υπάρχει κανένα θέμα, λοιπόν, με τα στοιχεία που βγαίνουν προς τα έξω. Ως προς το ερώτημα αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην Επιτροπή, όταν γίνεται συζήτηση, θέλουμε μέσα στην Επιτροπή να γίνεται γόνιμος διάλογος», σημείωσε.

«Δεν θέλουμε σιωπητήριο. Αν κανείς φοβόταν ότι αυτό που θα πει θα γίνει φέιγ βολάν και θα χρησιμοποιείται με αντιπολιτευτική ή άλλη διάσταση, τότε θα έμενε σιωπηλός και επομένως δεν θα είχαμε αυτό που θέλαμε. Δηλαδή, τι; Ο κάθε επιστήμονας να συμμετέχει στην Επιτροπή, να λέει την άποψή του και τελικά η Επιτροπή να καταλήγει, είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, στην εισήγησή της στην Κυβέρνηση. Αν κάποιος ψάχνει ευθύνες για οτιδήποτε, ξέρει τη διεύθυνση: Μαξίμου. Η Κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις, όχι οι ειδικοί. Οι ειδικοί εισηγούνται. Άρα, δεν πρέπει να τους βάλουμε φίμωτρο», συνέχισε.

Όσον αφορά το σχέδιο για τον εμβολιασμό, ο κ. Πέτσας το χαρακτήισε «πραγματικά εκτεταμένο». «Περιλαμβάνει 1.018 Κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Ένα από αυτά -το Κέντρο Υγείας του Ευόσμου- επισκέφθηκε και ο Πρωθυπουργός και ενημερώθηκε από το προσωπικό που θα κάνει τον εμβολιασμό. Συνολικά θα έχουμε 25 εκατομμύρια εμβόλια, από τα συμβόλαια προαγοράς μέχρι τέλος Ιουνίου, με τις παραγγελίες όμως  να έρχονται σταδιακά. Φυσικά η πρώτη παραγγελία θα είναι μικρότερη. Αλλά συνολικά, κατά μέσο όρο, θα έχουμε περίπου δύο εκατομμύρια εκατόν δέκα επτά χιλιάδες συμπολίτες μας να εμβολιάζονται κάθε μήνα. Άρα, θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα στο πρώτο τρίμηνο, μέχρι τέλος Μαρτίου, να εμβολιαστεί ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού. Το βασικό στοίχημα, που πρέπει να κερδίσουμε, είναι να πείσουμε τους λεγόμενους αρνητές. Θα το επιδιώξουμε διά του παραδείγματος του Πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών, άλλων προσωπικοτήτων, που θα κάνουν σχετικά γρήγορα το εμβόλιο μαζί με τους υγειονομικούς μας και τις ευπαθείς ομάδες. Και επίσης με μία εθνική εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Γιατί σημασία έχει, στο τέλος της ημέρας, να αποκτηθεί η πολυπόθητη ανοσία. Και χωρίς το εμβόλιο δεν μπορεί να αποκτηθεί.» , είπε.

«Θα είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός. Διά της πειθούς θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τον κόσμο στα εμβολιαστικά Κέντρα, για να κάνει έγκαιρα το εμβόλιο που θα είναι δωρεάν και ασφαλές. Και αυτό που έχει σημασία είναι, πραγματικά, όσοι αυτή τη στιγμή έχουν επιφυλάξεις να δουν και αυτοί την απόφαση του ΣτΕ που δείχνει ότι είναι για το κοινό καλό όλων, όταν έχουμε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Τέλος, για τους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν ισχύει κανένα διαφορετικό μέτρο για κανέναν έλληνα πολίτη, είτε είναι πρωθυπουργός, είτε είναι οποιοσδήποτε άλλος».

«Η απαγόρευση ισχύει για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Δεν υπάρχει απαγόρευση μετακινήσεων στην Αττική, ούτε είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την ώρα που κάποιος αθλείται, ιδίως όταν κάνει ποδήλατο», πρόσθεσε.

«Στο δεύτερο lock down, -το έχει ανακοινώσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του με τον επικεφαλής των λοιμωξιολόγων, τον κ. Τσιόδρα στις 7 Νοεμβρίου- ήταν σαφές  ότι θα είμαστε πιο ευέλικτοι, όσον αφορά το ζήτημα των μετακινήσεων για άθληση αυτού του τύπου, στο βουνό ή σε κάποιο εθνικό πάρκο. Γι’ αυτό και κρατήσαμε ανοιχτά τα πάρκα, ενώ στο πρώτο lock down ήταν κλειστά. Σε ό,τι αφορά τη φωτογραφία, ο Πρωθυπουργός, όπως έχει πει πολλές φορές, ποτέ δεν θα σταματήσει ούτε να φωτογραφίζεται όταν το ζητάνε, ούτε να συνομιλεί όταν σταματάνε στο δρόμο», κατέληξε.


Πηγή: timesnews.gr