Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Στέλιος Πέτσας: Στην εργαλειοθήκη των μέτρων της ΕΕ δεν είναι μόνο οι...

Στέλιος Πέτσας: Στην εργαλειοθήκη των μέτρων της ΕΕ δεν είναι μόνο οι οικονομικές κυρώσεις αλλά και το εμπάργκο όπλων

248
0

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στις ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών για τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας σχετικά με τις περιοχές έρευνας και διάσωσης, δήλωσε ότι οι παράνομες ενέργειες δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα και πως η Ελλάδα έχει κάνει τις ενέργειες που πρέπει εδώ και πολλές δεκαετίες.

Είπε επίσης ότι μέσα στην εργαλειοθήκη των μέτρων που έχει η ΕΕ στη διάθεσή της για να επηρεάσει την Τουρκία να εγκαταλείψει αυτές τις συμπεριφορές, είναι πλέον και το εμπάργκο όπλων. «Όχι μόνο οικονομικές κυρώσεις αλλά και το εμπάργκο όπλων που θίγει τους γεωπολιτικούς στόχους της Τουρκίας. Μακάρι να μη χρειαστεί να υλοποιηθεί ένα πλέγμα κυρώσεων γιατί αυτό θα δείχνει ότι η Τουρκία θα έχει αλλάξει πολιτική και θα έχει προσέλθει με ειλικρινή διάθεση στο τραπέζι της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών», ανέφερε.

«Σε αυτή τη φάση ας μείνουμε στο γεγονός ότι εμπλουτίζεται η φαρέτρα της Ευρώπης με διάφορες κυρώσεις, οικονομικές και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος», ανέφερε κληθείς να απαντήσει αν το εμπάργκο όπλων μπήκε στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όχι στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το Όρουτς Ρεις να μπει σε περιοχή μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων είπε ότι η γραμμή μας είναι ξεκάθαρη για την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και «κάνουμε αυτό που πρέπει για να υπερασπιζόμαστε και τα δύο».

Σχετικά με τη λήξη της προθεσμίας που έδωσαν η κα Μέρκελ και ο κ. Μακρόν στην Τουρκία μέχρι την Πέμπτη ανέφερε πως θα το συζητήσουμε από την Πέμπτη και μετά και υπογράμμισε ότι είναι διαρκής η αξιολόγηση της τουρκικής συμπεριφοράς «που έχει την τάση να προβαίνει σε νέες προκλητικές ενέργειες και όχι να συμμορφώνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι που αξιολογούν όλες οι χώρες».

Σε άλλη ερώτηση αν το Όρουτς Ρεις κάνει έρευνες, όπως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, απάντησε «όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, όχι» ενώ για το ενδεχόμενο η Τουρκία να στείλει πλωτό γεωτρύπανο σημείωσε: «Να το εξετάσει (σ.σ. η Τουρκία) προσεκτικά στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ευρώπης και όσων έχουμε πει εμείς και επαναλαμβάνουμε ότι θα προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν η κυβέρνηση φοβάται θερμό επεισόδιο είπε ότι «δεν φοβόμαστε τίποτα, προετοιμαζόμαστε για τα πάντα, είναι θέμα της Τουρκίας να αλλάξει τη συμπεριφορά της».

Για το εκλογικό αποτέλεσμα στα κατεχόμενα της Κύπρου, είπε ότι μετά από μια εκλογική αναμέτρηση κανείς πρέπει να κοιτάζει μπροστά και όχι πίσω. «Επομένως ο ηγέτης που εξέλεξαν οι τουρκοκύπριοι ελπίζουμε να προσέλθει στο τραπέζι της συζήτησης, – υπενθυμίζω τη δήλωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη – προκειμένου να συμβάλλει και αυτός στην επανένωση του νησιού», συμπλήρωσε.

Ενόψει τις απογευματινής σύσκεψης και τι προβληματίζει την κυβέρνηση ο κ. Πέτσας απάντησε: «Μας προβληματίζει η μη τήρηση των υφιστάμενων μέτρων σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, ότι υπάρχει πλημμελής εφαρμογή ή έλεγχος των μέτρων σε άλλες περιοχές. Και θέλουμε όλοι μαζί, κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι οι φορείς συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών, να είμαστε σύμμαχοι. Θα δούμε τι ενέργειες χρειάζονται ώστε να συντονιστούμε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Είπε επιπλέον ότι δεν χρειάζεται να λάβουμε νέα μέτρα αν τηρούμε τα υφιστάμενα. «Η πρόθεσή μας είναι να έχουμε πιστή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων. Δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε από πλημμελή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων. Δεν χρειάζονται καινούργια», επισήμανε.

Ειδικότερα για τους επαγγελματίες και τους πολίτες που καταστρατηγούν τα μέτρα είπε ότι υπάρχουν σχετικές καταγγελίες και θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Για τις ουρές στην υπηρεσία ασύλου, είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί, πάνε για δικαιολογητικά που μπορούν να αναζητήσουν διαδικτυακά. «Τους το εξηγούμε, κάνουμε συνεχείς εκκλήσεις σε όλες τις γλώσσες. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τη φυσική τους παρουσία. Το βλέπουμε να συμβαίνει και αλλού, όπως σε τράπεζες», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του Μητροπολίτη Κοζάνης οι πολίτες να επικοινωνήσουν με την ίδια λαβίδα, απάντησε πως «όλοι μας πρέπει να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών».

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε αν φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι αλλιώς λόγω κορωνοϊού. «Είναι βέβαιο με το ρυθμό που κινούμαστε τώρα ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι αλλιώς. Δεν υπάρχει περίπτωση να είναι όπως πέρσι. Κινούμαστε με γρήγορο ρυθμό για την προώθηση των εμβολίων, γίνεται προσπάθεια σε επίπεδο φαρμάκων αλλά ακόμα δεν είμαστε εκεί που θα μας επιτρέψει να χαλαρώσουμε. Είναι βέβαιο ότι τους επόμενους μήνες θα ζήσουμε με αυστηρά μέτρα, το β ‘ κύμα κρουσμάτων και θανάτων δείχνει ότι είμαστε μακριά από τη νέα κανονικότητα και χρειάζεται εγρήγορση. Όταν θα είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε πίσω την πανδημία και αυτή την πρωτοφανή κατάσταση, θα πούμε ότι φέτος θα είναι αλλιώς και θα μιλάμε για το 2021 και όχι το 2020», δήλωσε.

Για το γεγονός ότι 8 ανήλικοι μαθητές κρατούνται στη ΓΑΔΑ, είπε πως είναι θέμα εισαγγελέα και όχι της Αστυνομίας όταν μιλάμε για αυτόφωρη διαδικασία και πως «περιμένουμε να δούμε τη διαδικασία σήμερα».

Τέλος για την πρόταση του Γιάννη Στουρνάρα για τη δημιουργία bad bank, είπε ότι κάθε πρόταση που συμβάλλει στη μείωση του υψηλού ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους στην οικονομία και βγάζει από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών κόκκινα δάνεια, είναι θετικό. «Κάθε πρόταση τη βλέπουμε συμπληρωματικά με άλλες και όχι αμοιβαία αποκλειόμενη. Περιμένουμε τις συνολικές προτάσεις της Τράπεζας Της Ελλάδος και θα τις συζητήσουμε με τα άλλα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών», ανέφερε.


Πηγή: timesnews.gr