Στη Βουλή κατέθεσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Μάρκου και του βουλευτή του ΜεΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη για την αστυνομική βία.

Τα συμπεράσματα του πορίσματος

Στο γενικό της συμπέρασμα η Επιτροπή σημειώνει πως αν και η αστυνομική βία στη χώρα μας δε συνιστά ελληνική ιδιομορφία, εντούτοις «ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς».

Στα συμπεράσματά του πορίσματος αναφέρονται ότι υπήρξε απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛΑΣ να συνεργαστούν με τον Συνήγορο του Πολίτη, αφού υπάρχει «συστηματική καθυστέρηση στην υποβολή εγγράφων που ζητά». Επιπλέον, εντοπίστηκε μη λήψη καταθέσεων από κρίσιμους μάρτυρες, μη υποβολή καίριων ερωτήσεων, παράληψη εξέτασης ιατρών που επελήφθησαν των υποθέσεων.

Στο πόρισμα γίνεται λόγος για «μεροληψία των ανακριτικών αστυνομικών οργάνων, η οποία εκδηλώνεται με την αποδοχή εντυπωσιακά όμοιων καταθέσεων από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς, αλλά και με απόδοση πολύ μεγαλύτερης βαρύτητας στις μαρτυρικές τους καταθέσεις σε σύγκριση με εκείνες των πολιτών.

Τέλος, εντοπίστηκε πλημμελής αιτιολογία των αποφάσεων των πειθαρχικών οργάνων της ΕΛΑΣ, ιδίως στο πεδίο της έρευνας του ρατσιστικού κινήτρου.

Καταλήγει ότι η αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας μπορεί να γίνει «μόνο με την ανάθεση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων όχι μόνο σε αστυνομικά αλλά και σε ανεξάρτητα όργανα».

Η επιτροπή Αλιβιζάτου προτείνει:

  • Επαναφορά ατομικών διακριτικών στις στολές όλων των αστυνομικών οργάνων.
  • Τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό των αστυνομικών οχημάτων, στα κρατητήρια και στα γραφεία που διεξάγονται ανακρίσεις.
  • Προστασία των θυμάτων αστυνομικής βίας.
  • Αιτιολόγηση του σχεδιασμού επαρκούς επιχείρησης, ειδικά αν σε αυτή έγινε χρήση όπλων.
  • Εξάλειψη των λόγων για τους οποίους αναστέλλεται η πρόοδος των ανακρίσεων στο πλαίσιο της ΕΛΑΣ
  • Συστηματική διδασκαλία του δικαίων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αστυνομικές σχολές.
  • Άμεση συμμόρφωση προς τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ και έκφραση συγγνώμης στα θύματα ή τις οικογένειές τους.
  • Ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη.
  • Ενδεχόμενη μετατροπή της Επιτροπής από άτυπο σε νομοθετικά προβλεπόμενο ανεξάρτητο όργανο.

Πολιτική αντιπαράθεση

Καταθέτοντας το πόρισμα στη Βουλή ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, διαμήνυσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει να κρύψει τίποτα και επισημαίνοντας ότι τη διερεύνηση είχε ζητήσει ο ίδιος ο Υπουργός.

Απαντώντας στην κριτική του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μάρκου, για τη μη δημοσιοποίησή του επί 6 μήνες από το Μάιο οπότε και αυτό παραδόθηκε, ο κ. Οικονόμου το κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, σημειώνοντας πως: «Το πόρισμα αποδεικνύει τον μάταιο κόπο όλων όσοι επιχειρούσαν συστηματικά να εξυφάνουν ένα εντελώς παραπλανητικό αφήγημα περί ύπαρξης ενός πορίσματος  που το Υπουργείο  δήθεν πάσχιζε να κρατήσει μακριά από τα φώτα δημοσιότητας. Διατρέχοντας το κείμενο γίνεται εύκολα αντιληπτή η αναγνώριση της διαρκούς επιδίωξης ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη  για περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία στην Ελληνική Αστυνομία».

Υπογράμμισε, δε, ότι για αρκετές από τις παρατηρήσεις του πορίσματος έχουν ήδη αναληφθεί πρωτοβουλίες, όπως αναφορικά με τον δηλωτικό αριθμό των αστυνομικών ή την τοποθέτηση κάμερας στα κράνη, στο πλαίσιο της ξεκάθαρης στρατηγικής επιλογής του Υπουργείου για έρευνα σε βάθος, διαφάνεια και λογοδοσία.

Σχολιάζοντας το πόρισμα πάντως ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτωνας Αρσένης, επισήμανε ότι το πόρισμα διαπιστώνει:

-απροθυμία των ανακριτικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ να συνεργαστούν με τον Συνήγορο του Πολίτη

-απόδοση μεγαλύτερης βαρύτητας χωρίς ιδιαίτερο λόγο  στις μαρτυρικές καταθέσεις οργάνων σε σχέση με μαρτυρίες πολιτών

-μη συμμόρφωση με πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη

-πλημμελείς έρευνες σε υποθέσεις ρατσιστικού κινήτρου

«Το μήνυμα που εκπέμπουμε είναι ξεκάθαρο. Ουδείς απολαμβάνει κάποιους είδους ιδιότυπης ασυλίας κάτω από την αστυνομική στολή. Στη Δημοκρατία η προσπάθεια προστασίας της δημόσιας τάξης δεν  αναιρεί τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», αντέτεινε ο κ. Οικονόμου.

«Κόλαφο» χαρακτήρισαν το περιεχόμενο του πορίσματος κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενες στα συμπεράσματα τα οποία επισήμανε και ο κ. Αρσένης στην Ολομέλεια.


Πηγή: timesnews.gr