Την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν μπει στην τελική ευθεία για να εγκρίνουν το δεύτερο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η Ευρώπη περιμένει το «πράσινο φως» για την χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή για τα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) θα πραγματοποιηθεί τελικά εκτάκτως στις 21 Δεκεμβρίου ώστε ο ΕΜΑ να γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech «απελευθερώνοντάς» το στα 27 κράτη μέλη.

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε χθες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εφόσον εγκριθεί το εμβόλιο, οι εμβολιασμοί σε όλη την ΕΕ θα ξεκινήσουν στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου. Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου, οι παραγγελίες του οποίου έγιναν κεντρικά από τις Βρυξέλλες, θα διανεμηθούν στα ευρωπαϊκά κράτη κατ’ αναλογία με το μέγεθος του πληθυσμού τους.

Στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί υγειονομικών στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπως επιβεβαίωσε η Μίνα Γκάγκα, Πνευμονολόγος-Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Υπενθυμίζεται ότι χθες ξεκίνησε η καταγραφή των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν. Όπως έχει γίνει γνωστό, στην χώρα μας πρώτα θα εμβολιασθούν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες, οι μεγάλοι σε ηλικία, οι υπέργηροι και μετά σταδιακά ο γενικός πληθυσμός.

Για συμβολικούς λόγους ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς των νοσοκομείων αναφοράς «Ευαγγελισμός» και «Σωτηρία», καθώς βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της πανδημίας.

Επιβεβαιώνοντας η Μίνα Γκάγκα, Πνευμονολόγος-Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείο «Σωτηρία», γνωστοποίησε ότι στις 27 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί υγειονομικών στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Εφόσον εγκριθεί το εμβόλιο από τον ΕΜΑ, οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν από το νοσοκομείο «Σωτηρία». Όπως ανέφερε η κ. Γκάγκα μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έχει ζητηθεί από τους υγειονομικούς να δηλώσουν ποιοι θέλουν να κάνουν το εμβόλιο και  έχουν δηλώσει όλοι «ναι». «Είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθούμε όλοι», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, παρουσία του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την υλοποίηση του σχεδίου για τον εμβολιασμό. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ο πρωθυπουργός επιβεβαιώσε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 27 Δεκεμβρίου.

«Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση την οποία έχουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου, θα είναι αυτό της Pfizer στις 22 Δεκεμβρίου. Διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε.


Πηγή: timesnews.gr