Οι Γεωργιανοί ψήφισαν για το κοινοβούλιο, σε εκλογική αναμέτρηση με έντονη αμφισβήτηση ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα, του οποίου η δημοτικότητα μειώνεται εν μέσω οικονομικών προβλημάτων και μιας συμμαχίας κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν τους κυβερνητικούς υποστηρικτές για νοθεία.

Η ψηφοφορία ήταν γρήγορη, με τις γραμμές ψηφοφόρων να φορούν προστατευτικές μάσκες έξω από διάφορα εκλογικά τμήματα στην πρωτεύουσα της Τιφλίδας. Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (CEC) δήλωσε ότι έως τις 5 μ.μ. πάνω από το 45% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχαν προσέλθει στην κάλπη.

«Κανένας κορωνοϊός δεν με εμποδίζει να κάνω την επιλογή μου. Είμαι έτοιμος να σταθώ εδώ για ώρες καθώς θέλω αλλαγές στη χώρα μας … αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει », δήλωσε ο Πετρ Ομσάτζε, 31χρονος κάτοικος της Τιφλίδας.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις έθεσαν το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο – που ιδρύθηκε από τον πλουσιότερο άνδρα της Γεωργίας, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι – μπροστά, αλλά δεν είναι σαφές εάν το κόμμα μπορεί να εξασφαλίσει πάνω από το 40% των ψήφων που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας μονοκομματικής κυβέρνησης.

Μια συμμαχία με περισσότερα από 30 κόμματα της αντιπολίτευσης έχει δεσμευτεί να μην συνασπιστεί με το κυβερνών κόμμα, αλλά οι ηγέτες του Γεωργιανού Ονείρου προέβλεψαν ότι το κόμμα θα κερδίσει μια τρίτη συνεχή θητεία.

EURONEWS (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΆ)
«Αποκλείουμε την πιθανότητα συνασπισμού», δήλωσε ο Ιβανισβίλι. «Θα εκλεγούμε με την απόλυτη πλειοηφία, κι αν όχι απόλυτη, τότε με ασφαλή πλειοψηφία. Θεωρώ ότι το “Γεωργιανό Όνειρο” θα εκλέξει 100 βουλευτές, συν πλην δύο έδρες».

Η πρόκληση για το Γεωργιανό Όνειρο έρχεται από τη σύμπραξη των κομμάτων «Η Δύναμη Είναι Στην Ενότητα» και «Ενωμένο Εθνικό Κίνημα». Η συμμαχία κατεβάζει ως υποψήφιο πρωθυπουργό τον πρώην πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη των δημοσκοπήσεων, η αντιπολίτευση κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα και τους υποστηρικτές του ότι εκτόξευσαν απειλές εναντίον ψηφοφόρων και τοπικών παρατηρητών.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε τις κατηγορίες και αναγνώρισε μόνο ορισμένες τεχνικές παρατυπίες κατά την ψηφοφορία. Τοπικοί και διεθνείς παρατηρητές, των οποίων ο αριθμός είναι περιορισμένος λόγω της πανδημίας, δεν σχολίασαν τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης.

Το ένα πέμπτο της γεωργιανής επικράτειας ελέγχεται από φιλο-ρωσικούς αυτονομιστές μετά από έναν σύντομο πόλεμο με τη Ρωσία το 2008. Η οικονομία της χώρας έχει περιέλθει σε δεινή κατάσταση εξαιτίας της πανδημίας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

ΓΕΩΡΓΙΑ


Πηγή: timesnews.gr