Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι έφθασε σήμερα στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής του Ιράν στην ΙΑΕΑ, Καζέμ Γαριμπαμπαντί.

Ο Ιρανός πρεσβευτής διευκρίνισε σε μήνυμά του στο Twitter ότι δέχτηκε τον επικεφαλής του οργανισμού του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια μαζί με τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Μπεχρούζ Καμαλβαντί.

Η επίσκεψη του Ραφαέλ Γκρόσι στην Τεχεράνη είναι προγραμματισμένη μέχρι αύριο, Κυριακή, και πραγματοποιείται παραμονή της προθεσμίας που όρισε το Ιράν για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Η προθεσμία της 21ης Φεβρουαρίου αποφασίστηκε από το ιρανικό κοινοβούλιο για να περιοριστούν ορισμένες επιθεωρήσεις της ΙΑΕΑ σε μη πυρηνικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ύποπτων στρατιωτικών εγκαταστάσεων, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν άρουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Ένας πιθανός περιορισμός των επιθεωρήσεων μπορεί να τεθεί σε ισχύ την Τρίτη, διευκρίνισε σήμερα, Σάββατο, ο πρόεδρος του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Το Ιράν υπογράμμισε ότι δεν θα σταματήσει να συνεργάζεται με την ΙΑΕΑ και ότι δεν θα απελάσει τους επιθεωρητές της.

Οι επιθεωρήσεις αυτές προβλέπονται στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ το 2018 επαναφέροντας τις αμερικανικές κυρώσεις που στραγγαλίζουν την οικονομία του Ιράν.

Ο Γκρόσι είχε διευκρινίσει ότι θα συναντήσει υψηλόβαθμους Ιρανούς για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης”, ώστε η ΙΑΕΑ να μπορεί να “συνεχίσει τις βασικές της δραστηριότητες ελέγχου στο Ιράν”.

“Στην αυριανή συνάντηση (της Κυριακής) με τον Γκρόσι, θα εξεταστούν και θα συζητηθούν οι εκτιμήσεις της ΙΑΕΑ στο πλαίσιο της συμφωνίας εγγυήσεων και της διμερούς συνεργασίας”, πρόσθεσε ο Σαλεχί.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa


Πηγή: timesnews.gr