Το Ιράν είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες στον κόσμο με διαφορετικά είδη κλίματος και πληθώρα φυσικών τοπίων. Η χώρα είναι γνωστή και ως «χώρα των τεσσάρων εποχών» καθώς υπάρχουν περίοδοι που είναι δυνατή η εμπειρία διαφορετικών τύπων καιρού κατά την διάρκεια της ίδιας ημέρας.

Και μιλώντας για διαφορετικά φυσικά τοπία στη χώρα, αξίζει να γνωρίζετε ότι περίπου το ένα τρίτο του Ιράν είναι έρημος, συμπεριλαμβανομένης της ερήμου Lut και του Dasht-e Kavir. Λέγεται, μάλιστα, ότι η έρημος Lut φιλοξενεί το πιο καυτό καταγεγραμμένο σημείο στην επιφάνεια της γης σύμφωνα με τον δορυφόρο της NASA.

Πιο συγκεκριμένα το πιο ζεστό μέρος της ερήμου είναι το Γκόρντομ Μπεριάν, ένα τεράστιο οροπέδιο 480 τετραγωνικών χιλιομέτρων που είναι καλυμμένο σε όλη την επιφάνειά του με λάβα, με την μέγιστη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ να αγγίζει τους 70 βαθμούς Κελσίου!

Η ιδιόμορφη «ανατομία» της ερήμου Lut έχει ως εξής: στο ανατολικό της τμήμα βρίσκεται το εν λόγω οροπέδιο, ενώ στο κέντρο της έχει διαμορφωθεί μια σειρά από κορυφές και αυλάκια, που πολλές φορές φτάνουν και τα 75 μέτρα σε ύψος. Στο νοτιοανατολικό τμήμα της ερήμου συναντάται μια τεράστια έκταση από άμμο, όπως αυτή της ερήμου Σαχάρα, με αμμόλοφους 300 μέτρων, οι οποίοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους υψηλότερους σε όλο τον κόσμο.

Η έρημος Lut θεωρείται ως ένα από τα ξηρότερα μέρη πάνω στη γη, ενώ από τον Ιούλιο του 2016 συγκαταλέγεται στη λίστα της UNESCO με τις τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς.


Πηγή: timesnews.gr