Την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των συναθροίσεων, εν μέσω κορωνοϊού για την επέτειο του Πολυτεχνείου, επικρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με ανακοίνωσή του, που κοινοποιεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο πρόεδρός του. Σύμφωνα δε με κομματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει αύριο σχετική επικοινωνία με αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, με απόλυτο σεβασμό στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Νοέμβρη δεν μπορεί και δε πρέπει να γίνει όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή με τη μαζική συμμετοχή πολιτών και την διεξαγωγή της πορείας προς την πρεσβεία των ΗΠΑ.

«Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το αίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης μάς επιβάλλει να τιμήσουμε την εξέγερση της νεολαίας με διαφορετικούς τρόπους και τηρώντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για τη προστασία της δημόσιας υγείας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όμως, έχοντας χάσει εντελώς τον έλεγχο τόσο στο ζήτημα της πανδημίας, όσο και σε αυτό της οικονομίας, προσπαθεί με αφορμή το Πολυτεχνείο να στήσει ένα τεχνητό σκηνικό έντασης προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα από τις εγκληματικές της ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας. Κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να εμφανίσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας ως ζήτημα καταστολής πολιτικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Κάνει τεράστιο λάθος».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «ο αδιανόητος εφησυχασμός της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία και η εγκληματική της αδράνεια τους προηγούμενους μήνες δεν αντικαθίστανται με το όψιμο ενδιαφέρον και τον αυταρχισμό.

Ιδίως όταν έχει αφήσει τα νοσοκομεία με λιγότερους εργαζόμενους, έχει αρνηθεί τη μαζικής συνταγογράφηση των τεστ, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους και έχει αφήσει για μήνες χιλιάδες πολίτες να συνωστίζονται καθημερινά στα ΜΜΜ.

Είναι υποκριτικό μετά από όλα αυτά η κυβέρνηση να θυμάται την προστασία της ανθρώπινης ζωής μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Όπως είναι υποκριτικό να μιλάνε για το Πολυτεχνείο όσοι έχουν στις τάξεις τους στελέχη που έστησαν πολιτική καριέρα πάνω στην άρνηση των θυμάτων της εξέγερσης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «πρωτοφανής και χουντικής έμπνευσης» απόφαση της κυβέρνησης για περιστολή των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων τις μέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου, που «δεν απαντά στην αδήριτη ανάγκη για την τήρηση από όλους των μέτρων υγειονομικής προστασίας, αλλά στη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να δημιουργήσει τεχνητή ένταση για να επιρρίψει αλλού τις δικές του ευθύνες. Καθώς και στη στόχευσή του να χαϊδέψει τα αυτιά ενός συντηρητικού ακροατηρίου, καθώς και της Ακροδεξιάς πτέρυγας στο κόμμα του».

Όπως συμπληρώνει, «καμία κυβέρνηση και με κανένα πρόσχημα δεν δύναται να περιστέλλει άρθρο του Συντάγματος με μία απόφαση υπουργού ή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Πόσο δε μάλλον η κυβέρνηση που πριν δύο μέρες έστελνε βουλευτές της έξω από το Πολυτεχνείο να “επιχειρού”» μαζί με τα ΜΑΤ».

Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τα κόμματα, τους φορείς και τους δημοκρατικού πολίτες να περιφρουρήσουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας. «Αλλά και να περιφρουρήσουν τη δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα. Είναι αναγκαίο όλοι μας να μπούμε σε καραντίνα. Όχι όμως η δημοκρατία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δηλώνει πως δεν θα παραστεί φέτος στο «αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο» για να καταθέσει στεφάνι, υπογραμμίζοντας πως «εορτασμός του Πολυτεχνείου με ραντεβού και άδεια από την Αστυνομία δεν μπορεί να υπάρχει».

Αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του θα βρεθεί και θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ όπου μαρτύρησαν αγωνιστές της δημοκρατίας.

«Καμία αντισυνταγματική απαγόρευση δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να τιμήσουμε τους αγώνες του λαού και της νεολαίας για δημοκρατία, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην επιμείνει στην τεχνητή όξυνση και στην επίδειξη αχρείαστης καταστολής. Να μην επιμείνει σε έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όσο και η πλειοψηφία του λαού μας δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της κοινωνίας για μια ζωή με ασφάλεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη».


Πηγή: timesnews.gr