Να τεθούν σε προσωρινή διαθεσιμότητα τα πρόσωπα που εμπλέκονται σε καταγγελίες αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, ζητούν 53 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με αντικείμενο την καταγγελία για παράνομη βία, ξυλοδαρμό, απειλές βιασμού και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας δεκαοκτάχρονης στη Ν. Σμύρνη, από αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ και ΜΑΤ.

Οι βουλευτές που κατέθεσαν την ερώτηση, με επικεφαλής τον Χρήστο Σπίρτζη και την Όλγα Γεροβασίλη, ζητούν αυτό να συμβεί έως ότου να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των ερευνών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων και των εισαγγελικών αρχών.

Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτουν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, είναι σε ποιες ενέργειες έχει προβεί για τη διερεύνηση της εν γένει διαχείρισης και ανεξέλεγκτα βίαιης λειτουργίας της ομάδας ΔΡΑΣΗ, ενώ ζητούν να ενημερωθούν πόσες μέρες κρατήθηκε η νεαρή στα κρατητήρια μετά την προσαγωγή της, γιατί δεν της επετράπη σύμφωνα με τις καταγγελίες της να την εξετάσει και περιθάλψει αμέσως ιατρός, αλλά έμεινε αβοήθητη τουλάχιστον ένα εικοσιτετράωρο, αν παραπέμφθηκε εν τέλει σε νοσοκομείο και σε ιατροδικαστική εξέταση για τα τραύματά της.

Οι βουλευτές ζητούν εκσυγχρονισμό του νομικού πλαισίου προσαγωγής για να αποφευχθούν αδικαιολόγητες προσαγωγές ή και συλλήψεις, όπου οδηγούν στα κρατητήρια πολίτες ανούσια και χωρίς να αποδεικνύονται ενδεχόμενες άνομες πράξεις, πέραν της αντίστασης κατά της αρχής και της μη τήρησης υγειονομικών μέτρων και αν θα υλοποιηθούν οι προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και της έκθεσης της επιτροπής για την αστυνομική βία.

Ρωτούν εξάλλου τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αν θα χρησιμοποιηθούν τεχνολογικά μέσα οπτικοακουστικής καταγραφής στους χώρους της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό να αποφευχθούν περιστατικά βίας έναντι των πολιτών.

«Σε μία χρονική περίοδο όπου η ελληνική κοινωνία συγκλονίζεται από τις συνεχείς αποκαλύψεις σεξουαλικής παρενόχλησης, βιασμών και προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας στο χώρο του αθλητισμού και στο χώρο του θεάματος, οι πολίτες απαιτούν μία αστυνομία που να μπορεί να προστατέψει και να συνδράμει τα θύματα, που να μπορεί να ανταποκριθεί στα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και να υπερασπίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τον νόμο και να σταθεί συμπαραστάτης στους πολίτες. Με τις εντολές ή με την ανοχή της κυβέρνησης σε ακροδεξιούς θύλακες και σε ακραία στοιχεία ομάδων της ΕΛΑΣ, με μη επαρκή εκπαίδευση όπως η ομάδα ΔΡΑΣΗ, έχει δημιουργηθεί στους πολίτες αρνητική εικόνα για την Ελληνική Αστυνομία και τους αστυνομικούς, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία υπηρετούν την δημοκρατία, καταδικάζουν απερίφραστα τέτοιες απαράδεκτες, αντιδημοκρατικές πρακτικές και έκνομες ενέργειες», υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


Πηγή: timesnews.gr