Απαντά στις νεο-οθωμανικές ονειρώξεις του Ταγίπ Ερντογάν ο Τούρκος καθηγητής πολιτικών επιστημών Μεχμέτ Εφέ Τσαμάν

  • Επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

«Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου, είναι αναμφισβήτητα», αναφέρει σε άρθρο του, στην ανεξάρτητη ενημερωτική πύλη “www.tr724.com”, ο Τούρκος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο “New World University” του Καναδά Μεχμέτ Εφέ Τσαμάν, που δέχεται τα τελευταία χρόνια, κύμα επίθεσης στα social media από εθνικιστές και ισλαμιστές του Ερντογάν, την κεμαλική αντιπολίτευση κ.ά.

Ο καθηγητής Μεχμέτ Εφέ Τσαμάν, διώκεται στην Τουρκία για υποτιθέμενες σχέσεις του με το δίκτυο Γκιουλέν. Πριν εγκαταλείψει κυνηγημένος τη χώρα του, δίδασκε στις Ακαδημίες Πολέμου του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Ο ίδιος αρθρογραφεί τακτικά, προκαλώντας αντιδράσεις για τις θέσεις που εκφράζει δημόσια και είναι από τις λίγες φωνές που τολμούν να επικρίνουν δημόσια και ευθέως τις νεο-οθωμανικές ονειρώξεις του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο Πέλαγος και την ανατολική Μεσόγειο.

Οι ξεκάθαρες θέσεις, που με θάρρος και γνώση, απέναντι στους παραλογισμούς του Ερντογάν και των συνεργατών του, εκφράζει ο καθηγητής Τσαμάν, είναι (σε σειρά άρθρων του) οι εξής:

«Κουβέντες του καφενείου η αμφισβήτηση
της ελληνικότητας των νησιών του Αιγαίου»

«Τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα των κρατών είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα των διεθνών σχέσεων και του Διεθνούς Δικαίου. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου είναι αναμφισβήτητα. Αυτό που η Τουρκία αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα είναι η εγγύτητα κάποιων ελληνικών νησιών προς την ακτή της Ανατολίας. Αυτό όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα.

Εκτός από την ΄Ιμβρο, την Τένεδο, τα Πριγκιπονήσια και όλα τα νησιά, νησάκια και βραχονησίδες που βρίσκονται σε απόσταση 3 μιλίων από την Ανατολία, όλα τα άλλα νησιά, νησάκια και βραχονησίδες ανήκουν στην Ελλάδα. Σε αυτό δεν είναι δυνατόν να λάβουμε υπόψη κουβέντες καφενείου του τύπου «Μα αυτό είναι υπερβολικό!». ΄Εδαφος χωρίς ιδιοκτήτη, είτε πρόκειται για ξηρά είτε για νησί, δεν διαφέρει, δεν σας ανήκουν. Τελεία! Η παράδοση αυτών των νησιών στην Ελλάδα έγινε με διεθνείς συνθήκες».

«Η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά μετά
τη σύσταση της Στρατιάς του Αιγαίου»

Σε ό,τι αφορά το θέμα του εξοπλισμού των νησιών του Αιγαίου, ας σταθούμε στο πότε το έπραξε αυτό η Ελλάδα. Αυτό έγινε μετά τη σύσταση της Στρατιάς του Αιγαίου από την Τουρκία! Ποιος είναι ο λόγος που η Τουρκία, εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, ίδρυσε τη Στρατιά του Αιγαίου; Πρόκειται για μία στρατιά που στρέφεται κατά της Ελλάδας. Αυτό είναι το πρώτο. Και ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά του Αιγαίου είναι ότι μετά την απόβαση του 1974 στην Κύπρο, όπως είχε συμβεί και με την Κύπρο, ξαφνικά σαν να έπεσαν από τον ουρανό άρχισαν να τίθενται στην επικαιρότητα θέματα του Αιγαίου. Κι όμως, τα λεγόμενα “θέματα του Αιγαίου” πριν από το 1950 δεν υπήρχαν».

«Η Τουρκία δεν αποδέχεται τα σημερινά σύνορα»

Αυτό που δυσκολεύεται να αποδεχθεί η ΄Αγκυρα είναι τα παρόντα σύνορα. Ανάμεσα στα χερσαία, τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα, φυσικά και τεχνικά δεν υπάρχει καμία διαφορά. ΄Οπως η προσπάθεια να καταλάβεις μια περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα ενός άλλου κράτους είναι επεκτατισμός, έτσι και το να μην αποδέχεσαι τα θαλάσσια σύνορα ενός άλλου κράτους και να προσπαθείς χρησιμοποιώντας ισχύ να τα θέσεις υπό τον έλεγχό σου είναι επίσης επεκτατισμός.

΄Οταν επειδή δεν σε συμφέρει δεν αποδέχεσαι την αρχή του Διεθνούς Δικαίου, ότι και τα νησιά όπως και τα παράκτια κράτη έχουν τη δική τους υφαλοκρηπίδα, αυτό είναι μια προσπάθεια δημιουργίας εδάφους για επεκτατισμό. (…) Γίνεται αντιληπτό ότι η ενεργειακή εξάρτηση είναι απλά ένα όχημα νομιμοποίησης. Αυτό που διακρίνεται είναι ξεκάθαρο! Το αυταρχικό καθεστώς της ΄Αγκυρας, για να καταπνίξει τα θέματα της οικονομίας που βουλιάζει και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακολουθεί φιλοπόλεμες πολιτικές. Μιλάμε για ένα καθεστώς το οποίο για να προστατεύσει την εξουσία του βγάζει πολεμικές κραυγές».

(Πηγές: tourkikanea.gr – protothema.gr – economico.gr)

Ο Τούρκος σταρ του NBA Ενές Καντέρ:

“Ο Ερντογαν δεν δείχνει σεβασμό στο Διεθνές

Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα»

«Πιστεύω ότι ο Ερντογάν δεν σέβεται τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας ή γειτονικών χωρών. Ολο το καλοκαίρι η τουρκική κυβέρνηση ερευνά τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στη Μεσόγειο μέσα σε περιοχές ελληνικής δικαιοδοσίας» τόνισε μιλώντας στο ελληνικό κανάλι OPEN και στη ρεπόρτερ Ε. Μιχαηλίδου) ο Τούρκος σταρ του NBA Ενές Καντέρ και πρόσθεσε: «Εχουμε γίνει μάρτυρες της επιθετικότητας της κυβέρνησης του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο Ερντογάν πρέπει να σταματήσει».

Μάλιστα μίλησε και για την πρόσφατη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί κάνοντας λόγο για έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα:

«Δεν δείχνει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Πριν 3-4 μήνες νομίζω ήταν που μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί. Αυτό δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού σε άλλες θρησκείες, σε άλλες κουλτούρες» είπε και έστειλε μήνυμα στους Ελληνες:

«Το μήνυμά μου προς όλους τους Ελληνες και την ελληνική κυβέρνηση συνοψίζεται σε ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ευχαριστώ που δεχτήκατε όλους τους Τούρκους πρόσφυγες στη χώρα σας, που ο Ερντογαν βασάνισε».

(Η φωτογραφία του Ενές Καντέρ είναι από την καναδική ιστοσελίδα “The Circle”)


Πηγή: timesnews.gr