Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Ταϊλάνδη-κορωνοϊός: Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές ενός εγχώριου εμβολίου

Ταϊλάνδη-κορωνοϊός: Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές ενός εγχώριου εμβολίου

225
0

Η Ταϊλάνδη ξεκίνησε σήμερα τις κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου που παρασκεύασε για τον κορωνοϊό και αναμένει να το κυκλοφορήσει τον ερχόμενο χρόνο, κάτι το οποίο, όπως είπε ο υπουργός Υγείας της χώρας, μπορεί να δώσει στην Ταϊλάνδη περισσότερη ελευθερία ως προς την πολιτική της των εμβολιασμών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ, το εμβόλιο θα δώσει στην Ταϊλάνδη περισσότερες επιλογές και λιγότερους περιορισμούς.

“Αλλά σήμερα, αν επιτύχουμε μπορούμε να χαράξουμε την δική μας πορεία”, σχολίασε.

Η Ταϊλάνδη στοχεύει στον εμβολιασμό του μισού ενήλικου πληθυσμού της μέχρι το τέλος του χρόνου χρησιμοποιώντας 61 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που θα παράγεται στη χώρα από τον Ιούνιο.

Το εγχώριας προέλευσης υποψήφιο εμβόλιο παρασκευάζει η κρατική φαρμακοβιομηχανία “Κυβερνητική Φαρμακευτική Οργάνωση” σε συνεργασία με το Τμήμα Τροπικής Ιατρικής και με μια αμερικανική μκο και χρησιμοποιεί έναν αδρανοποιημένο ιό για να προκαλέσει ανοσία.

“Το εμβόλιο, παρασκευασμένο από Ταϊλανδούς για Ταϊλάνδούς, αναμένεται να είναι έτοιμο προς χρήση από τον ερχόμενο χρόνο”, είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Πιγιασακόλ Σακολσαταγιαντόρν, πρόεδρος του Συμβουλίου του πανεπιστημίου Mahidol.

Η Ταϊλάνδη προχωράει στην ανάπτυξη εγχώριου εμβολίου κατά του κορωνοϊό, ταυτόχρονα με άλλες χώρες όπως η Ιαπωνία και η Ταϊβάν, εν μέσω περιορισμών στην προμήθεια εμβολίων παγκοσμίως αλλά και της εμφάνισης νέων παραλλαγών του κορονοϊού.

Την περασμένη εβδομάδα το Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι το δικής του παραγωγής εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θα είναι διαθέσιμο μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Mahidol, Μπανγκζόνγκ Μαχαϊσαβαρίγια, ανακοίνωσε ότι 460 εθελοντές έγιναν δεκτοί για να συμμετάσχουν στις κλινικές δοκιμές, εκ των οποίων οι 210 θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση. Η δεύτερη φάση αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο με τα αποτελέσματα να εκτιμάται ότι θα προκύψουν μέχρι το τέλος του έτους.

Ένα άλλο εγχώριο εμβόλιο αναπτύσσεται από το πανεπιστήμιο Chulalongkorn και χρησιμοποιεί την τεχνολογία mRNA (γενετικές πληροφορίες για τη δημιουργία της πρωτεΐνης ‘ακίδας’ του κορωνοϊού). Και με αυτό το εμβόλιο αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα οι κλινικές δοκιμές.

Η Ταϊλάνδη έχει καταγράψει συνολικά 27.876 κρούσματα του κορονοϊού και 91 θανάτους.


Πηγή: timesnews.gr