• Του ΜΑΡΙΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ

Το νησιωτικό σύμπλεγμα των Διαποντίων Νήσων στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, αποτελείται από 11 μικρά νησιά τα οποία έχουν γίνει γνωστά με την ονομασία «Οθωνοί νήσοι». Και μπορεί τα τρία μεγαλύτερα και κατοικήσιμα νησιά του συμπλέγματος να κλέβουν την παράσταση, ωστόσο υπάρχουν πολλές μικρές ακατοίκητες νησίδες που πραγματικά αξίζει τον κόπο να σταθείς για λίγο στην αγκαλιά τους και να απολαύσεις τη γαλήνη και την ηρεμία που τόσο απλόχερα σου προσφέρουν.

Το Διάπλο, είναι ένα από αυτά τα μικρονήσια των κερκυραϊκών θαλασσών του Ιονίου Πελάγους και βρίσκεται απέναντι από τον Άγιο Στέφανο Αυλιωτών, στην μισή απόσταση από το Μαθράκι, το μικρότερο κατοικήσιμο νησί του συμπλέγματος, από όπου και διοικητικά ανήκει.

Έχει μακρόστενο σχήμα με απότομες ακτές και έντονα γαλαζοπράσινα πεντακάθαρα νερά να το περιβάλλουν, χαρίζοντας του μια κρυστάλλινη μοναδικότητα που σπάνια συναντάς σε μέρη με έντονα καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα, λόγω αυτών των φαινομένων, υπήρξε διάβρωση αλλά και υποχώρηση τμήματος της ακτής στα δυτικά του νησιού, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της μοναδικής πηγής η οποία ανάβλυζε φρέσκο πόσιμο νερό και υπήρχε στο νησί μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Το μοναδικό οίκημα του νησιού είναι το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου περίπου στο κέντρο του. Ωστόσο, στο νησί υπάρχουν αρκετά ζώα, κυρίως λαγοί αλλά και γλάροι, ενώ τα θαλασσοπούλια και οι θαλασσοκόρακες φωλιάζουν στο γαλήνιο και δροσερό του παράδεισο, γνωρίζοντας ότι βρίσκονται μίλια μακριά από τους τόσο πολύβουους ανθρώπους.

Κατά το παρελθόν στο νησί υπήρχαν πολλά γαϊδούρια τα οποία άφηναν ελεύθερα οι χωρικοί που είχαν τις αγροτικές τους καλλιέργειες εκεί (κυρίως αμπέλια), και γι΄αυτόν τον λόγο το δεύτερο όνομα του νησιού είναι Γαϊδουρονήσι.


Πηγή: timesnews.gr