Η υποχρεωτική εφαρμογή της νέας οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυβερνοασφάλεια έως το 2025

Η υποχρεωτική εφαρμογή της νέας οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυβερνοασφάλεια έως το 2025



Η Οδηγία (ΕΕ) 2022/2555 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, γνωστή ως οδηγία NIS 2 (Network and Information Security Directive), είναι η αναθεωρημένη έκδοση της αρχικής οδηγίας NIS, που εισήχθη το 2016 με στόχο την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η NIS 2, που υιοθετήθηκε το 2022, αφορά στην προστασία κρίσιμων δικτύων και συστημάτων πληροφορικής από κυβερνοαπειλές και παρέχει μια συνεκτική προσέγγιση στους κανόνες κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ.

Μέσα στον 2025, πάνω από 2.000 δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς θα είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν με τη νέα οδηγία. Ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας (ΕΑΚ), Μιχάλης Μπλέτσας, τόνισε ότι οι κυρώσεις για μη συμμόρφωση μπορεί να περιλαμβάνουν διοικητικά πρόστιμα, προσωρινή αναστολή πιστοποίησης υπηρεσιών και απαγόρευση σε υπεύθυνα άτομα.

Η υποχρέωση αναφοράς περιστατικών κυβερνοασφάλειας αφορά όλες τις επιχειρήσεις, οι οποίες οφείλουν να αναφέρουν τα περιστατικά εντός 24 ωρών από την ανίχνευσή τους. Ειδικότερα, οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να λάβουν μέτρα διαχείρισης κινδύνων και συμμόρφωσης με τους κανόνες κρατικής ασφάλειας.

Η λίστα των φορέων που πρέπει να συμμορφωθούν περιλαμβάνει επιχειρήσεις με 50 έως 250 εργαζομένους και κύκλο εργασιών 10 έως 250 εκατ. ευρώ, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις στους τομείς δημόσιας διοίκησης, διαχείρισης υπηρεσιών τεχνολογίας πληροφορικής, διαστήματος, αποβλήτων και τροφίμων, μεταξύ άλλων.

Για την αποτελεσματική εφαρμογή της οδηγίας, η Ελλάδα αναμένεται να βελτιώσει τους μηχανισμούς ελέγχου και να συνεργαστεί με φορείς όπως το ΓΕΕΘΑ και η ΕΥΠ για τη δημιουργία εθνικής ομάδας απόκρισης. Η νομοθεσία θα ενισχύσει τα πρότυπα ασφάλειας και θα μειώσει τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων, προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών και την ασφάλεια των επιχειρήσεων.

Τα μέτρα που απαιτούνται περιλαμβάνουν πολιτικές για την ανάλυση κινδύνου και την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων, καθώς και διαδικασίες για την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων κυβερνοασφάλειας.

Πηγή: news.gr