Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ρομποτικής στην Αθήνα: Νέοι και Πολιτισμοί Συνομιλούν για το Μέλλον
Ένα πολυπολιτισμικό μελίσσι εφήβων ηλικίας 14-18 ετών από 193 χώρες συγκεντρώνεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα για τον παγκόσμιο διαγωνισμό ρομποτικής «FIRST Global Challenge». Οι συμμετέχοντες μοιράζονται το ίδιο πάθος για τη ρομποτική και επιδιώκουν να συνεργαστούν για τη λύση σημαντικών προβλημάτων που απασχολούν τον πλανήτη.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε άλλη χώρα, ακολουθώντας το μοντέλο των Ολυμπιακών Αγώνων. Διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «FIRST Global», που ιδρύθηκε από τον Ντιν Κέιμεν με στόχο την προώθηση της καινοτομίας και της τεχνολογίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Φέτος, η Αθήνα φιλοξενεί τη διοργάνωση σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στον Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά, οι χώροι έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα για να υποδεχτούν τις εθνικές ομάδες και τις διάφορες προκλήσεις του διαγωνισμού. Οι ονομασίες των περιοχών εστιάζουν στην ελληνική αρχαιότητα: τα κιόσκια ονομάστηκαν «Αγορά», η αίθουσα του διαγωνισμού «Στάδιο», και οι πινακίδες «Λαβύρινθος». Επιπλέον, λειτουργεί το «Εργαστήρι του Ηφαίστου», όπου οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να λάβουν τεχνική υποστήριξη για τα ρομπότ τους.
Η διαδικασία του διαγωνισμού περιλαμβάνει δοκιμές των ρομπότ, προκειμένου να διαπιστωθεί η ετοιμότητά τους για τις προκλήσεις. Οι ομάδες εργάζονται πάνω σε καινοτόμες λύσεις που βελτιώνουν την πρόσβαση σε φιλικές προς το περιβάλλον πηγές τροφίμων. Ένα από τα κεντρικά θέματα του φετινού διαγωνισμού είναι «Τροφοδοτώντας το Μέλλον» (Feeding the Future), προκειμένου οι συμμετέχοντες να σκεφτούν δημιουργικά για έναν βιώσιμο μέλλον τροφίμων για όλους.
Η Τζάνετ από το Μαλάουι, μια από τους εθελοντές του διαγωνισμού, εξήγησε ότι οι συμμετέχοντες συχνά προσέρχονται στο Νοσοκομείο Ρομπότ αγχωμένοι. Εκεί, οι εθελοντές εργάζονται για να τους στηρίξουν και να τους δείξουν ότι δεν υπάρχουν άλυτα προβλήματα. Η συνεργασία μεταξύ των εθνικών ομάδων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία των ρομπότ τους και τη νίκη.
Η εμπειρία αυτή επιτρέπει στους συμμετέχοντες να γίνουν πρεσβευτές της ρομποτικής στις χώρες τους, μεταφέροντας τις γνώσεις που απέκτησαν. Ο αναπληρωτής κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Yale, Βινς Βιλτσίνσκι, επισήμανε ότι ο διαγωνισμός δεν είναι απλώς ένας ανταγωνισμός αλλά μια ευκαιρία συνεργασίας. Η γνωριμία διαφορετικών πολιτισμών είναι επίσης σημαντική, καθώς οι ομάδες ενσωματώνουν τα στοιχεία των χωρών τους στους διαγωνισμούς και στις αλληλεπιδράσεις τους.
Η φετινή διοργάνωση επιβεβαίωσε ότι η συνεργασία και η δημιουργικότητα είναι τα θεμέλια για την επίλυση σύγχρονων προκλήσεων, κάνοντας τους νέους να αντιληφθούν τη δύναμη της συνεργασίας μέσω της ρομποτικής. Όλοι οι συμμετέχοντες αναδεικνύουν την αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτισμών και τη σημασία του να δουλεύουν μαζί για έναν κοινό σκοπό.
Πηγή: news.gr