Τυχόν επίθεση των ΗΠΑ με στόχο το Ιράν θα λάβει «συντριπτική απάντηση», δήλωσε Ο Ιρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα έπειτα από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να του παρουσιαστούν επιλογές για την καταστροφή με αεροπορικά πλήγματα της κυριότερης πυρηνικής εγκατάστασης του Ιράν, του εργοστασίου στη Νατάνζ, την περασμένη εβδομάδα, όμως εν τέλει αποφάσισε να μην προχωρήσει σε αυτό το δραματικό βήμα.

«Όποια ενέργεια κατά του ιρανικού έθνους, θα λάμβανε με βεβαιότητα μια συντριπτική απάντηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιέι σε σχόλιά του που αναρτήθηκαν σε μια επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος διατύπωσε την απαίτηση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησης την περασμένη Πέμπτη με κορυφαίους συνεργάτες του στο πεδίο της εθνικής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων του αντιπροέδρου του Μάικ Πενς, του νέου υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας Κρίστοφερ Μίλερ και του στρατηγού Μαρκ Μίλι, αρχηγού του αμερικανικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, σύμφωνα με τα όσα επιβεβαίωσε χθες ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ.

Η εκδοχή που έδωσε συνάδει με εκείνη που δημοσίευσαν οι New York Times, σύμφωνα με ρεπορτάζ των οποίων οι συνεργάτες του Τραμπ τον έπεισαν να μην προχωρήσει σε επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας επισείοντας τον κίνδυνο πολύ ευρύτερης ένοπλης σύρραξης.

Από την πλευρά του, το Reuters, επικαλούμενο τον ίδιο Αμερικανό αξιωματούχο, μετέδωσε ότι ο ένας από αυτούς είναι ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος αύριο πρόκειται να επισκεφθεί το Ισραήλ, που εδώ και καιρό έχει αφήσει να εννοηθεί ότι πιθανόν να εμπλακεί στρατιωτικά με τον μεγαλύτερο εχθρό του, το Ιράν.

«Αν εγώ ήμουν στη θέση των Ιρανών δεν θα αισθανόμουν άνετα μετά το ρεπορτάζ», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιούβαλ Στάινιτς και πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε τις συνομιλίες που έλαβαν χώρα στο Οβάλ Γραφείο την Πέμπτη.

«Είναι πολύ σημαντικό οι Ιρανοί να γνωρίζουν ότι αν όντως ξαφνικά αρχίσουν τον εμπλουτισμό σε υψηλά επίπεδα, προς την κατεύθυνση των πυρηνικών όπλων, θα συναντήσουν την στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ και επίσης, ίσως, άλλων χωρών», δήλωσε ο Στάινιτς στον ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού.

«Εγώ προσωπικά δεν προβλέπω ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να θελήσουν να προκαλέσουν ανασφάλεια στον κόσμο και στην περιοχή», κατέληξε ο Ραμπιέι.

Πηγή: ΑΜΠΕ.


Πηγή: timesnews.gr