Το ΥΠΕΣ επιταχύνει τους ρυθμούς ένταξης έργων στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με στόχο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να συμβάλλει καθοριστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος κατά τη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για καμία, απολύτως, καθυστέρηση», δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, απευθυνόμενος στους δημάρχους, ενώ ανακοίνωσε την ένταξη στο «Αντώνης Τρίτσης» έργα στην Κρήτη, ύψους 15,8 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με την πανδημία ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην τήρηση των μέτρων ανάσχεσης, προκειμένου να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να μπορέσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης διαρκή, καθημερινή συνεργασία, κοινό σχέδιο, κοινούς ελέγχους, αυστηροποίηση των ελέγχων, αλληλεγγύη και από κοινού αντιμετώπιση των δυσκολιών που θα προκύψουν για την Αυτοδιοίκηση.

Υπενθύμισε δε, πως στην πρώτη φάση της πανδημίας, το υπουργείο πήρε μία σειρά μέτρων οικονομικής στήριξης της Αυτοδιοίκησης και το ίδιο θα κάνει και τώρα, για να καλυφθούν τα προβλήματα και τα κενά που θα προκύψουν.

Ταυτόχρονα, ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε έμφαση στην υποχρέωση να μην ανασταλούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη το Κράτος. Γεγονός, που σχετίζεται «ιδιαίτερα και με το αντικείμενο της συζήτησης που έχει η σημερινή συνεδρίαση για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον α’ και β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης και τη στήριξή της, προκειμένου να αναβαθμίσει, ακόμη περισσότερο, το ρόλο της στα δημόσια ζητήματα της χώρας, για να είναι πολύ πιο αποτελεσματική στο έργο που θέλει να επιτελέσει», όπως είπε.

«Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τη μεταρρυθμιστική μας πορεία» δήλωσε, κατηγορηματικά, παραθέτοντας τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή το νομοσχέδιο για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και αυτό για την αναβάθμιση του ΑΣΕΠ και του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα της χώρας.

Για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση ο υπουργός τόνισε πως έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, να έχει όσο γίνεται πιο γρήγορα τις απόψεις της Αυτοδιοίκησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε, επίσης, πως στις αρχές του νέου έτους θα έχουν συγκροτηθεί τα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) στην Κρήτη, ώστε να διευκολυνθούν οι Δήμοι της Περιφέρειας στην υλοποίηση των έργων, μέσω του «Αντώνης Τρίτσης».

Τα επτά έργα στην Κρήτη που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»:

1. Βιοκλιματικός εκσυγχρονισμός και αλλαγή χρήσης διώροφου κτιρίου νομίμως υφιστάμενου, από αποθήκη σε κτίριο πολιτισμού, ύψους 3.100.000 εκατ. ευρώ (Δήμος Μαλεβιζίου)

2. Αναβάθμιση – Επέκταση των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του Δήμου Χερσονήσου, ύψους 4.995.819,40 εκατ. ευρώ (ΔΕΥΑ Χερσονήσου)

3. Αναβάθμιση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Δήμου Ανωγείων (Ανακατασκευή – Βελτίωση – Τριτοβάθμια Επεξεργασία και Σύστημα Διάθεσης Εκροών), ύψους 1.800.000 εκατ. ευρώ (Δήμος Ανωγείων)

4. Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου επί της οδού Γ. Αρκαδίου, ύψους 115.397,60 ευρώ (Δήμος Σητείας)

5. Ανέγερση 16ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης, ύψους 3.604.375,20 εκατ. ευρώ (Δήμος Ρεθύμνης)

6. Βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις Δήμου Κισσάμου, ύψους 868.000 ευρώ (Δήμος Κισσάμου)

7. Αποκατάσταση κτιρίου Φιλαρμονικής – Ωδείου Δήμου Ρεθύμνης, ύψους 1.273.978,57 εκατ. ευρώ (Δήμος Ρεθύμνης).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr