Στο πάγωμα των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για επιχειρήσεις, σε απαλλαγές τελών για όσους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πλήττονται από την υγειονομική κρίση αλλά και σε πρόσθετες διευκολύνσεις προς τους ανθρώπους της αγοράς προχωρά για το 2021 η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Μέτρα στήριξης επαγγελματιών και επιχειρήσεων ανακοίνωσε και ο δήμος Λάρισας.

Ο κεντρικός δήμος Θεσσαλονίκης πέραν της απόφασής του να μειώσει τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού κατά 12,5%, προωθεί μηδενικές αυξήσεις στα τέλη χρήσης πεζοδρομίων, πλατειών και κοινόχρηστων χώρων.

Την πρόταση της δημοτικής αρχής για πάγωμα των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων διατύπωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η σχετική εισήγηση εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή, ενώ το θέμα θα κατατεθεί προς τελική έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θωράκιση θέσεων εργασίας

«Η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα αποδεικνύει ότι κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για τη στήριξη του επιχειρείν, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών, που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί λόγω της παρατεταμένης υγειονομικής κρίσης, μέσα από μια δέσμη μέτρων, που ως στόχο έχουν την υποστήριξη των επιχειρήσεων και τη θωράκιση των θέσεων εργασίας», ανέφερε σχετικά ο κ. Κούπκας.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, από το νέο έτος προβλέπεται μια έκπτωση κατά 15% για τις επιχειρήσεις που θα καταβάλουν εμπρόθεσμα το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων. ‘Αλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Κούπκα, θα διευρυνθεί σε έως και έξι ο αριθμός των δόσεων που προβλέπονται για την εξόφληση των τελών.

Αιτήσεις έως 30 Νοεμβρίου

Επίσης, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, οι επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους κατά την πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης απαλλάσσονται από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους προς τον δήμο Θεσσαλονίκης ηλεκτρονικά μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ανάλογη μέριμνα για απαλλαγές τελών στις επιχειρήσεις θα ληφθεί και για την περίοδο του δεύτερου lockdown.

Τέλος, παράλληλα με τα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων, την πρόταση για μηδενική αύξηση ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή και για τα τέλη στάθμευσης στις ζώνες εφαρμογής του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Σε μέτρα στήριξης επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν κλείσει στο πλαίσιο του δεύτερου lockdown και των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, ετοιμάζεται να προχωρήσει ο Δήμος Λαρισαίων.

Ήδη, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, η Δημοτική Αρχή προετοιμάζει τις σχετικές εισηγήσεις προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο και αναμένουν το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση και τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα δίνουν τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να προχωρήσουν στην υλοποίηση των αποφάσεων και των μέτρων στήριξης.

Σημειώνεται ότι, όταν ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία και τεθούν σε ισχύ τα μέτρα, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν άμεσα να καταθέσουν την αίτησή τους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ηλεκτρονικά και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Δήμου Λαρισαίων.

Στο τραπέζι

Ειδικότερα, τα μέτρα στήριξης που επεξεργάζεται ο Δήμος Λαρισαίων είναι ίδια με όσα υλοποιήθηκαν στην καραντίνα της προηγούμενης περιόδου.

Ειδικότερα, το πακέτο των μέτρων στήριξης αφορούν τα εξής:

1. Απαλλαγή ανταποδοτικών δημοτικών τελών για όσο διάστημα είναι κλειστές οι επιχειρήσεις μέσω των επαγγελματικών λογαριασμών ρεύματος

2. Απαλλαγή καταβολής τέλους κοινοχρήστου χώρου (για τα τραπεζοκαθίσματα)

3. Απαλλαγή καταβολής δημοτικού φόρου

4. Απαλλαγή καταβολής ενοικίου για τα ακίνητα που εκμισθώνει ο δήμος σε επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.

Στα νομικά πρόσωπα

Επίσης, για τους πολίτες θα ληφθούν μέτρα ελάφρυνσης για τις δομές που λειτουργεί ο Δήμος Λαρισαίων αλλά είναι κλειστές ή θα κλείσουν. Συγκεκριμένα προβλέπεται η απαλλαγή καταβολής τροφείων και διδάκτρων για δομές του δήμου και των Νομικών Προσώπων του για όσο χρονικό διάστημα δεν θα λειτουργούσαν ως εξής :

• Δίδακτρα της Δημοτικής Σχολής Χορού της Δ/νσης Αθλητισμού – Πολιτισμού

• Δίδακτρα Δημοτικού Ωδείου Λάρισας

• Δίδακτρα Εργαστηρίου Δημοτικής Πινακοθήκης – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Τέλος, προβλέπεται η απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων για τα δημοτικά ακίνητα που στεγάζονται επιχειρήσεις, οι οποίες διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr