Αλλαγές στο αυστηρότερο στα έως τώρα ισχύοντα στους κωδικούς-sms για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, αλλά και στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας έναντι του Covid-19, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Όπως ενημέρωσε, από αύριο Πέμπτη 4 Μαρτίου (06:00) έως και τις 16 Μαρτίου (06:00), σχετικά με τη χρήση του κωδικού 2 (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης) και του κωδικού 3 (μετάβαση σε Τράπεζες-δημόσιες υπηρεσίες), στο εξής η μετακίηση θα επιτρέπεται μόνον εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.

Και για τη χρήση του κωδικού 6 (σωματική άσκηση ή βόλτα κατοικιδίου), η μετακίνηση επιτρέπεται πλέον μόνο πεζή ή με ποδήλατο, όχι με ΙΧ ή μοτοσικλέτα, όχι σε άλλη περιοχή.

Για την επιβεβαίωση ορθής χρήσης του κωδικού 4 (παροχή βοήθειας), τα ελεγκτικά όργανα θα μπορούν πλέον να ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις.

Ο υφυπουργός έστειλε το μήνυμα πως «βλέπουμε το τέλος, αλλά δεν έχουμε τελειώσει με τον ιό».

Όπως τόνισε, τα μεταλλαγμένα στελέχη φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό και συμμετέχουν στην εικόνα της επιβάρυνσης που βλέπουμε. Έχουν εντοπιστεί σε 1.756 πολίτες μέχρι σήμερα, ανέφερε.

Η νέα μορφή του χάρτη

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, νέες περιοχές προστίθενται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Συγκεκριμένα στο βαθύ κόκκινο επίπεδο κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε σήμερα την περιοχή.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως αναπροσαρμόζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Εξαίρεση η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.


Πηγή: timesnews.gr