Με τρία ωράρια εργασίας θα λειτουργήσουν το Δημόσιο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και μέχρι και τη λήξη του lockdown, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος εξειδικεύοντας τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Οι δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν κανονικά και να εξυπηρετούν τους πολίτες, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Τα ωράρια που θα ισχύσουν για την αποφυγή συνωστισμού έχουν ως εξής:

  • Το πρώτο θα είναι 7 το πρωί με 3 το μεσημέρι,
  • το δεύτερο 8 το πρωί με 4 το μεσημέρι
  • και το τρίτο 9 το πρωί με 5 το απόγευμα.

Σύμφωνα όμως με τον κ. Θεοδωρικάκο θα υπάρχει και η δυνατότητα κάποιος υπάλληλος να εργάζεται σε διαφορετικό ωράριο (ανεξάρτητα από το πάγιο ωράριο της κάθε υπηρεσίας), διευκρινίζοντας παράλληλα πως θα παρέχονται διευκολύνσεις στους δημόσιους υπαλλήλους, όπως τηλεργασία κατά τουλάχιστον 50% των υπαλλήλων, μειωμένο ωράριο και ειδικές άδειες.

Κάθε δημόσια υπηρεσία θα λειτουργεί με το αναγκαίο προσωπικό και όσοι θα έχουν φυσική παρουσία θα τηρούν απόσταση 1,5 μέτρου ο καθένας, ενώ απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας.

Το ποσοστό υπαλλήλων που θα εργάζεται με φυσική παρουσία εξαρτάται κατά περίπτωση από τους διαθέσιμους υλικοτεχνικούς πόρους, ανέφερε ο υπουργός και ξεκαθάρισε ότι είναι απαραίτητη η τήρηση τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των εργαζομένων και η συνεχής χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους.

Για τους γονείς με παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο, επανέρχονται τα μέτρα της πρώτης καραντίνας όπως είναι το μειωμένο ωράριο, ή η εξ αποστάσεως εργασία, ή η εργασία σε διαφορετικό ωράριο ή η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.

Για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων από και προς την εργασία τους ισχύει η χορήγηση βεβαίωσης κίνησης μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρωπίνου Δυναμικού του Δημοσίου (apografi.gov.gr).

Σε ό,τι αφορά τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά που φοιτούν στο Γυμνάσιο, επανέρχονται τα μέτρα της πρώτης περιόδου καραντίνας, όπως είναι η εργασία με μειωμένο ωράριο, ή η εξ αποστάσεως εργασία εφόσον αυτό είναι δυνατό με βάση τα καθήκοντα του υπαλλήλου, ή η εργασία σε διαφορετικό ωράριο ή η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού. Τα μέτρα αυτά δεν ισχύουν για τους γονείς μαθητών του Λυκείου, καθώς κρίθηκε ότι είναι σε θέση να παραμείνουν μόνα τους στο σπίτι.

Αναφορικά με τους υπαλλήλους του Δημοσίου που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (όπως ορίζονται από τις σχετικές αποφάσεις), ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι χορηγείται ειδική άδεια απουσίας, ενώ παρέχονται διευκολύνσεις σε εργαζόμενους γονείς με παιδιά που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες .

Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού, ενώ υπογράμμισε ότι θα εξυπηρετούνται κανονικά από τους δημοσίους υπαλλήλους οι πολίτες που έχουν επείγουσες ανάγκες και υποχρεώσεις.


Πηγή: timesnews.gr