Το 8ημερο πρόγραμμα εκδηλώσεων, από 6 έως 13 Νοεμβρίου 2020, του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ) -του μοναδικού πανεπιστήμιου στην Κύπρο που προσφέρει σπουδές αποκλειστικά εξ αποστάσεως- περιλαμβάνει διαδικτυακά σεμινάρια, τηλεδιαλέξεις και τηλε-ξεναγήσεις με ελεύθερη πρόσβαση για το ευρύ κοινό. Πληροφορίες για όλες τις τηλε-εκδηλώσεις είναι αναρτημένες στον ιστοχώρο του ΑΠΚΥ στη διεύθυνση www.ouc.ac.cy.

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020 και Παρασκευή 13 Νοεμβρίου από τις 11:00 – 12:00 (EET)

Σειρά online σεμιναρίων για την αλγοριθμική διαφάνεια, τις μεροληψίες και την πληροφορική ηθική συνδιοργανώνουν τους μήνες Νοέμβριο 2020 – Ιανουάριο 2021 το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ερευνητικό Κέντρο Αλγοριθμικής Διαφάνειας (Cyprus Center for Algorithmic Transparency – CyCAT), το οποίο εδρεύει στο ΑΠΚΥ. Τα σεμινάρια είναι ανοικτά (κατόπιν δωρεάν προεγγραφής) σε κάθε ενδιαφερόμενο, ακαδημαϊκό, ερευνητή, φοιτητή, ή απλό πολίτη, που τον απασχολούν θέματα ψηφιακής εγγραμματοσύνης (digital literacy).

Στο πρώτο σεμινάριο, στις 6 Νοεμβρίου, φιλοξενείται η Καθηγήτρια Ευαγγελία Πιτουρά από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η οποία θα μιλήσει με θέμα “Towards fair, diversityaware and unbiased data management with a focus on social networks”. Στο δεύτερο σεμινάριο, στις 13 Νοεμβρίου, η Δρ. Bettina Berendt, από το Weizenbaum Institute & Technische Universität Berlin, θα αναλύσει το θέμα Deconstructing FAT: using memories to collectively explore implicit assumptions, values and context in practices of debiasing and discrimination-awareness”.

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020 στις 16:00-17:00

Oedipus Babylonius: Mesopotamian Origins of Theban Myth? είναι το θέμα της τηλεδιάλεξης που θα δώσει ο Βάιος Λιαπής, Καθηγητής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του ΑΠΚΥ, στο πλαίσιο σεμιναρίων του Aarhus University για την κλασική αρχαιότητα. Η τηλεδιάλεξη εστιάζει στους αρχαίους ελληνικούς θρύλους του Θηβαϊκού Κύκλου, που διασώζουν ίχνη από μύθους και τελετουργίες της αρχαίας Εγγύς Ανατολής. Για παράδειγμα, το επίθετο «επτάπυλη», με το οποίο περιγράφεται η Θήβα ήδη στα ομηρικά έπη, απηχεί τον Άδη της μεσοποταμιακής μυθολογίας, ο οποίος έχει επίσης επτά πύλες. Οι Επτά επί Θήβας (οι επτά στρατηγοί που τίθενται επικεφαλής της εκστρατείας κατά των Θηβών) έχουν γνωρίσματα που παραπέμπουν στους Sebitti, τους επτά δαιμονικούς πολεμιστές που συναντούμε ήδη στην επική ποίηση των Σουμερίων. Ο Β. Λιαπής εξετάζει μια σειρά από παράλληλα που φαίνεται να συνδέουν την αρχαία Εγγύς Ανατολή με τη Θήβα του μύθου, επιχειρώντας να φωτίσει λεπτομέρειες που παραμένουν έως σήμερα ακατανόητες. Επικεντρώνεται ιδιαίτερα στη μεσοποταμιακή εορτή του Νέου Έτους, λεπτομέρειες της οποίας φαίνεται να απηχούνται στη συγκρουσιακή σχέση του Οιδίποδα με τους γιους του.

Τρίτη και Τετάρτη 10 και 11 Νοεμβρίου 2020 από τις 13:00 – 16:00 (ΕΕΤ)

Το Ερευνητικό Κέντρο για την Αλγοριθμική Διαφάνεια (CyCAT), το ΑΠΚΥ και το University of Sheffield συνδιοργανώνουν, στις 10-11 Νοεμβρίου, το 2ο διεθνές συμπόσιο «Οn Biases in Human Computation and Crowdsourcing – BHCC2020». Κεντρικοί ομιλητές είναι η Dr. Miriam Redi (Wikimedia Foundation) και ο Dr. Antonio Fernández Anta (IMDEA Networks). Το διαδικτυακό BHCC2020 έχει ως στόχο την ανάλυση των ανθρώπινων προκαταλήψεων και μεροληψιών (‘human biases’) στα υβριδικά πληροφοριακά συστήματα και των μεθόδων για τη διαχείρισή τους μέσω δράσεων πληθοπορισμού (‘crowdsourcing’) και μέσω της αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή (‘human computation’).

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στις 18:00

Live link: https://tinyurl.com/y3t8h2cy

Εγκαινιάζεται ο 4ος Κύκλος της Σειράς εξειδικευμένων διαλέξεων σε θέματα Διαχείρισης & Μηχανικής Περιβάλλοντος και Χημικής Μηχανικής, τον οποίο διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΜΠΣ) «Διαχείριση και Προστασία Περιβάλλοντος» του ΑΠΚΥ. Στην πρώτη τηλεδιάλεξη στις 11 Νοεμβρίου ο Δρ. Σταύρος Κολιός, Μέλος Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Μεθοδολογία και Τεχνικές Περιβαλλοντικής Έρευνας» του προαναφερόμενου ΜΠΣ, θα μιλήσει με θέμα: «Σύγχρονες μέθοδοι και δεδομένα δορυφορικής Τηλεπισκόπησης στην υπηρεσία της περιβαλλοντικής έρευνας».

Συνδιοργανωτές της Σειράς Διαλέξεων είναι το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων με διευθυντή τον Καθηγητή Γιάννη Βογιατζάκη και το Εργαστήριο Χημικής Μηχανικής & Μηχανικής Αειφορίας με διευθυντή τον Επίκουρο Καθηγητή Αντώνη Ζορπά. Υποστηρίζουν τη δράση το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, ο Σύνδεσμος Επιστημόνων και Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και η Cyta.

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 στις 19:30

Live link: https://bit.ly/3dnsajE

Με ομιλητή τον Δρα Νικόλαο Ιωαννίδη, διδάσκοντα Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, συνεχίζεται στις 11 Νοεμβρίου ο Κύκλος δημόσιων τηλεδιαλέξεων με τίτλο «Οι ελληνοτουρκικές διαφορές σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο: παρελθόν, παρόν και μέλλον», που οργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη». Στη διάλεξη με θέμα «Νομική ανάλυση της ελληνοτουρκικής διένεξης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» ο ομιλητής θα αναλύσει τις ελληνοτουρκικές διενέξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020 στις 19:30

Live link: https://bit.ly/3nNYWQ1

Ανοικτή στο ευρύ κοινό τηλε-ξενάγηση στην Ιερά Οδό και στο Ιερό της Ελευσίνας διοργανώνει το Προπτυχιακό πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Όλοι, όσοι συνδεθούν με τα εργαλεία τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου θα αναζητήσουν, με «ξεναγό» την καθηγήτρια της Θεματικής Ενότητας Αρχαία Ελληνική Τέχνη (1200 π.Χ. – 330 μ.Χ.) του Προγράμματος, Μαίρη Γκικάκη, Δρ. Κλασικής Αρχαιολογίας, τα ίχνη της αρχαίας λατρείας στο σύγχρονο τοπίο της πολύβουης Ιεράς Οδού και θα μεταφερθούν στα ‘Μεγάλα Μυστήρια’, τα οποία σκεπάζει η εκκωφαντική σιωπή των αρχαίων πηγών.


Πηγή: timesnews.gr