Το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων την 1η Φεβρουαρίου εισηγείται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ωστόσο, τα σχολεία ενδέχεται να παραμείνουν κλειστά στις «κόκκινες» περιοχές όπου θα λειτουργούν μέσω της τηλεκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση, η επιτροπή αποφάσισε να αναβάλλει για άλλη μία εβδομάδα την λήψη αποφάσεων σχετικά με το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ, ενώ δεν τέθηκε στο τραπέζι το θέμα των χιονοδρομικών. Θετική ήταν από την άλλη ώστε να επιτραπεί το κυνήγι και το ψάρεμα, εντός νομού, χωρίς διαπεριφερειακή μετακίνηση και με περιορισμό στα άτομα.

Μιλώντας νωρίτερα σε τηλεοπτικό σταθμός ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, είχε υποστηρίξει πως θα προταθεί να ανοίξουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, αλλά και να δοθεί το «πράσινο φως», για να εργαστούν οι λαχειοπώλες, οι οποίοι είναι άτομα που κινούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Σχολιάζοντας σήμερα το επικείμενο άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, προειδοποίησε ότι πρόκειται για άνοιγμα υψηλού κινδύνου γιατί τα παιδιά σε αυτές τις βαθμίδες συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.

Η εισήγη των ειδικών για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας σε όλη τη χώρα θα παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό και το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς θα ανακοινώσεις τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Στο μεταξυ έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στο υπουργείο Υγείας για τις μεταλλάξεις του ιού.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα της μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού, 24 εκ των οποίων σε πύλες εισόδου και δυο «ορφανά». Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης εντοπίστηκε, στο Ηράκλειο, σε ηλικιωμένη γυναίκα, που μετά από την επαφή της με άλλο κρούσμα, πήγε για δειγματοληψία σε δημόσια δομή του Ηρακλείου. Το δεύτερο εντοπίστηκε στην Αθήνα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, η σύσκεψη συγκαλείται στις 13:30, πραγματοποιείται με θέμα το συντονισμό και την ενίσχυση της γονιδιωματικής επιτήρησης με τη λειτουργία πανελλαδικού δικτύου που παρακολουθεί και αναλύει τις μεταλλάξεις και παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) Δημήτρης Θάνος, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και οι καθηγητές Σωτήρης Τσιόδρας, Γιώργος Σουρβίνος, Δημήτρης Παρασκευής και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η νέα μετάλλαξη διαθέτει πιο επιθετική μορφή, αν και δεν προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς καθώς τα διαθέσιμα εμβόλια είναι εξίσου αποτελεσματικά στο νέο στέλεχος. Παράλληλα οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν εκφράσει τις διαβεβαιώσεις τους πως εφόσον χρειαστεί αναπροσαρμογή του εμβολίου, θα είναι έτοιμο σε χρονικό διάστημα ενός μήνα.


Πηγή: timesnews.gr