Το νομοσχέδιο που παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας του Brexit θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή των Κοινοτήτων, σε μία κίνηση που αναμένεται να υπονομεύσει περαιτέρω την διαπραγματευτική διαδικασία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βουλή των Λόρδων ψήφισε τον περασμένο μήνα υπέρ της αφαίρεσης των ρητρών του Νομοσχεδίου για την Εσωτερική Αγορά (Internal Market Bill), αλλά η κυβέρνηση εννοεί να τις επαναφέρει κατά την συζήτηση στην Βουλή των Κοινοτήτων τη Δευτέρα.

Η βρετανική κυβέρνηση εισάγει επίσης νέο φορολογικό νομοσχέδιο (Taxation (Post Transition Period) Bill), το οποίο αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει νέες ρυθμίσεις που παραβιάζουν την συμφωνία του Brexit ως προς την Βόρεια Ιρλανδίας.

Το Νομοσχέδιο για την Εσωτερική Αγορά – το οποίο προστατεύει τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις τέσσερις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου – προκάλεσε την οργή της Ευρωπαϊκής Ενωσης όταν κατατέθηκε, αφού παραβιάζει τους όρους μίας συμφωνίας διαζυγίου η οποία συμφωνήθηκε από κοινού.

Οι Βρυξέλλες έχουν κινήσει νομική διαδικασία κατά του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ η Ιρλανδία έχει προειδοποιήσει ότι η παραβίαση ης συμφωνίας διαρρηγνύει την εμπιστοσύνη που είναι αναγκαία για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας.

Η επίτευξη συμφωνίας για τις εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ένωση θα μπορούσε ενδεχομένως να άρει την ανάγκη των ρυθμίσεων του βρετανικού νομοσχεδίου που παραβιάζουν την συμφωνία του Brexit, μαζί με τις προϋποθέσεις της σύγκρουσης, αλλά οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στις τελευταίες ημέρες χωρίς ορατή πρόοδο που θα έδινε προοπτική για μία ευτυχή κατάληξη.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι χρειάζεται ένα δίκτυ προστασίας για να εμποδίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ερμηνεύσει τον λαβύρινθο των τελωνειακών συμφωνιών ανάμεσα την Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία κατά τρόπο που θα περιορίζει το εσωτερικό εμπόριο. Συγκεκριμένα, το Λονδίνο θέλει να διασφαλίσει ότι οι εμπορικές συναλλαγές θα είναι ελεύθερες ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει ευλόγως να διασφαλίσει ότι τα ανοικτά σύνορα με την Ιρλανδία δεν θα γίνουν η πίσω ανοικτή πόρτα του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters


Πηγή: timesnews.gr