Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου τηλεδιάσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αντικείμενο το σχέδιο εμβολιασμού των πολιτών κατά του κορωνοϊού.

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της έγκρισης που έδωσαν σήμερα οι αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για την κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech, εξετάστηκε η προετοιμασία για την παραλαβή, αποθήκευση και διανομή του εμβολίου, η εξειδίκευση του τρόπου ειδοποίησης και η διαδικασία με την οποία οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Πώς θα κλείνεται το ραντεβού για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Νωρίτερα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Μega περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν οι πολίτες στην Ελλάδα να δηλώνουν συμμετοχή στην πλατφόρμα ώστε να παίρνουν σειρά για τον εβλοιασμό κατά του κορωνοϊού. Το ραντεβού θα κλείνεται με τρεις τρόπους, μέσω άυλης συνταγογράφησης, μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr, με την οποία θα κλεινονται και θα τροποποιουνται ραντεβου και μέσω τηλεφωνικού κέντρου.

«Ο τρόπος θα είναι εξαιρετικά απλός και θα χρησιμοποιήσουμε ψηφιακά μέσα. Έχουμε ήδη μιλήσει για πλατφόρμες για το emvolio.gov.gr, για την άυλη συνταγογράφηση που είναι η κορωνίδα μίας στρατηγικής. Αυτό το οποίο θα ήθελα να πω για την πλατφόρμα είναι το ότι θα μοιάζει πάρα πολύ με τις αντίστοιχες πλατφόρμες που μπορεί κανείς να κλείσει ένα αεροπορικό εισιτήριο. Δηλαδή εμείς θα κλείσουμε τα δύο ραντεβού εξαρχής με βάση τη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι πολίτες -τη διαθέσιμη διεύθυνση που έχουμε- στα διάφορα συστήματα του κράτους», δήλωσε ο κ .Πιερρακάκης.

Εξαρχής δύο τα ραντεβού

Όπως τόνισε «θα κλείσουμε εξαρχής και τα δύο ραντεβού γιατί το εμβόλιο έχει δύο δόσεις και πάνω σε αυτές τις δύο δόσεις θα προτείνουμε ραντεβού στους πολίτες. Τα οποία φυσικά θα μπορούν να τα αλλάξουν στην πορεία γιατί πάντοτε η διεύθυνση που έχουμε εμείς δεν είναι το σημείο στο οποίο ένας πολίτης κατοικεί αυτή τη στιγμή, μπορεί κάποιος να βρίσκεται στο χωριό του, να βρίσκεται σε κάποια άλλη πόλη. Από εκεί και πέρα θα διαμορφώσουμε κανάλια εξυπηρέτησης για τους πολίτες που δεν έχουν ψηφιακές δεξιότητες».

Αναφέρομενος στο call center ο υπουργός υπογράμμισε ότι «με τη μορφή που το περιγράφουμε ή που το φανταζόμαστε συνήθως, δεν θα υπάρχει. Θα χρησιμοποιήσουμε call center με έναν τρόπο που θα ανακοινώσουμε στην πορεία. Γιατί πάρα πολύ απλά εάν 2 εκατ. άτομα έπαιρναν τηλέφωνο την ίδια ημέρα για να κλείσουν ένα ραντεβού αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει τέτοιο call center στις ΗΠΑ όχι στην Ελλάδα. Θα έχουμε όμως παρόλα αυτά και έναν πολύ εύκολο τρόπο για τον κόσμο ο οποίος δεν έχει ψηφιακές δεξιότητες. Θα έχουμε λοιπόν φυσικά σημεία εξυπηρέτησης δηλαδή θα υπάρξουν κάποια σημεία, θα τα ανακοινώσουμε επίσημα στην πορεία, στα οποία ο κόσμος μπορεί να πάει να μάθει ποια είναι τα προτεινόμενα ραντεβού από εμάς και εάν επιθυμεί να τα αλλάξει και μετά να κλείσει το ραντεβού του. Θα υπάρχουν πολλοί φυσικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα, στους οποίους μπορεί κανείς να πάει και να επιβεβαιώσει και τα δύο του ραντεβού εκεί».

Θα αργήσει να έρθει το εμβόλιο στην Ευρώπη;

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Wall Street Journal λόγω της ρευστής κατάστασης είναι πιθανό να καθυστερήσουν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη. Ενώ μάλιστα οι περισσότερες χώρες της ΕΕ αναμένουν να ξεκινήσουν εμβολιασμούς τον Ιανουάριο, κανείς δεν ξέρει ακριβώς πότε θα είναι σε θέση να εμβολιάσουν σημαντικό μέρος του πληθυσμού τους, τέτοιο που να επιτρέπει την επιστροφή της καθημερινής ζωής σε κανονικούς ρυθμούς. Την ίδια ώρα, η Moderna γνωστοποίησε ότι θα αποστείλει κάποιες δόσεις του εμβολίου της στην Ευρώπη μέσα στο μήνα. Οι δόσεις αυτές , ωστόσο, δεν μπορούν να διανεμηθούν στις χώρες της ΕΕ μέχρι να δοθεί το «πράσινο φως» από τον ΕΜΑ.

Το 42% των Ελλήνων προτίθεται να εμβολιαστεί

Στο μεταξύ σε έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 63% των Ελλήνων απάντησε πως θεωρεί πιθανό να είναι διαθέσιμο το εμβόλιο στο πρώτο εξάμηνο του 2021 «ενώ το 42% των πολιτών προτίθεται να εμβολιαστεί».

Το εμβόλιο και τον εμβολιασμό «βλέπουν πιο θετικά οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία», εξήγησε η υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της έρευνας Δρ. Μαρίνα Ψιλούτσικου, Μέλος ΕΔΙΠ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Ψιλούτσικου μια δυνατότητα να παρέχεται επιλογή μεταξύ εμβολίων διαφορετικών εταιρειών «θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά για όσους ήδη είναι θετικά διακείμενοι προς αυτό, ανασταλτικά για όσους έχουν ήδη επιφυλάξεις».

«Ο φόβος για παρενέργειες και η αμφιβολία για την αποτελεσματικότητά του είναι οι βασικοί λόγοι δισταγμού απέναντι στον εμβολιασμό. Πάντως, ένας στους τρεις στον πληθυσμό πιστεύει ότι το εμβόλιο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για όλους», πρόσθεσε.


Πηγή: timesnews.gr