Ένα σύνθημα το οποίο φέρεται να έγραψαν άγνωστοι στο ασανσέρ του σπιτιού του ψευτομουφτή Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, στάθηκε η αφορμή για να εκδώσει ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, εγκαλώντας την Ελλάδα για τη δράση εξτρεμιστικών ομάδων σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Όπως μετέδωσε το xanthinea.gr, το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας χαρακτηρίζει τον κύριο Μετέ ως «Μουφτή», τη στιγμή που στην Ξάνθη υπάρχει άλλος νόμιμος Μουφτής, ενώ κάνει λόγο για μισαλλοδοξία και ρατσισμό κατά της μειονότητας στην περιοχή, την οποία επίσης χαρακτηρίζει ως τουρκική.

H ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Καταδικάζουμε το ρατσιστικό μήνυμα απειλής που γράφτηκε στον ανελκυστήρα του διαμερίσματος κατοικίας του Αχμέτ Μετέ, του Μουφτή της Ξάνθης στην Ελλάδα.

Αυτό το περιστατικό αποκάλυψε για άλλη μια φορά τη μισαλλοδοξία ρατσιστικών και εξτρεμιστικών ομάδων στην Ελλάδα για την ύπαρξη της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των εκπροσώπων τους.

Περιμένουμε από το ελληνικό κράτος να διαφωτίσει το φρικτό περιστατικό και να φέρει τους δράστες του στη δικαιοσύνη διεξάγοντας μια έρευνα με τη δέουσα σοβαρότητα και ευαισθησία.».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση του προέδρου της τουρκικής βουλής Μουσταφά Σεντόπ, που κατηγόρησε την Ελλάδα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των «ομογενών» στην Θράκη. «Καταγγέλλω την επίθεση που έγινε στο σπίτι του κυρίου Αχμέτ Μέτε-μουφτή Ξάνθης στην Δυτική Θράκη. Εφιστώ την προσοχή όσων έχουν αναλάβει την ευθύνη της προστασίας των δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας. Ελπίζω η ΕΕ να θυμάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και όταν ένας μουσουλμάνος δέχεται επίθεση».

Ανακοίνωση για το περίεργο περιστατικό, εξέδωσε και ο υπουργός Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλή Ερμπάς, αυτός που εμφανίστηκε με σπαθί κατά των … απίστων όταν η Αγία Σοφία λειτούργησε και πάλι ως μουσουλμανικό τέμενος. «Καταγγέλλουμε έντονα την επίθεση κατά του μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ενώ περιμένουμε από τις ελληνικές αρχές το συντομότερο δυνατό να προσαγάγουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες των συνεχιζόμενων συμπεριφορών μίσους που γίνονται από ρατσιστικές ομάδες κατά της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη και των εκπροσώπων της» δήλωσε προκλητικά.


Πηγή: timesnews.gr