Τουρκικά πυρά κατά Μακρόν και ύμνους υπέρ Μέρκελ περιλάμβανε η παρέμβαση του τούρκου πρέσβη στο Βερολίνο Αλί Κεμάλ Αϊντίν σε εκδήλωση με θέμα το ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu ο τούρκος πρέβσης κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα «Το μέλλον, η ενότητα και η συνοχή του ΝΑΤΟ», που διοργάνωσε η Γερμανική Ατλαντική Ένωση, και απαντώντας στην κριτική γάλλου διπλωμάτη, ο οποίος κατηγόρησε την Άγκυρα για τις πρόσφατες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αϊντίν επιτέθηκε στη γαλλική πλευρά λέγοντας ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά» και μεταφέρει στο ΝΑΤΟ τις διμερείς διαφορές της Ελλάδας με την Τουρκία.

Ο κ. Αϊντίν υποστήριξε ότι «η Γαλλία πρέπει να αλλάξει την πορεία της και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση, προς όφελος όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ».

Ο τούρκος πρέσβης άσκησε κριτική Εμμανουέλ Μακρόν επειδή όπως είπε, πήρε το μέρος της Ελλάδας «στη διμερή διαμάχη με την Τουρκία» και για την αποστολή ακόμη και πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων στην περιοχή (της Ανατολικής Μεσογείου). «Η Γαλλία ρίχνει λάδι στη φωτιά. Αυτό είναι επικίνδυνο» υποστήριξε ο κ. Αϊντίν.

Όχι εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε «διμερείς διαμάχες»

«Μπορεί να έχετε κάποια προβλήματα (με την Τουρκία) στη Συρία και στη Λιβύη, σε κάποια άλλα μέρη. Αλλά παρακαλώ μην φέρνετε τα διμερή σας ζητήματα στο ΝΑΤΟ» πρόσθεσε και τόνισε το ζωτικό ρόλο του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της ασφάλειας όλων των μελών του. Σημείωσε ακόμη ότι οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να θέτουν θέμα στη Βορειοατλαντική συμμαχία για «οποιαδήποτε διμερή διαμάχη».

«Η συμβουλή μου προς τον γάλλο σύμμαχό μας είναι απλώς να είναι αμερόληπτος και να ενθαρρύνει τους Έλληνες για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση» υποστήριξε ο τούρκος πρέσβης.

Χάρτης

Στην κατεύθυνση αυτή εμφάνισε χάρτη που απεικόνιζε τους -κατά τους ισχυρισμούς της Τουρκίας- «υπερβολικούς και μονομερείς ισχυρισμούς της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» που «παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας».

«Προσπαθούν να μετατρέψουν το Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο σε ελληνική λίμνη και να περιορίσουν την Τουρκία μόνο στον κόλπο της Αττάλειας. Είναι αποδεκτό; Πιστεύετε ότι η Τουρκία θα δεχτεί έναν τέτοιο χάρτη; Όχι, φυσικά όχι» είπε ο κ. Αϊντίν.

Ισχυρίστηκε μάλιστα  «ότι η Τουρκία ήταν από καιρό υπέρ της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων με την Ελλάδα μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων».

Εκθείασε Μέρκελ

Στο πλαίσιο αυτό, ο τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο ευχαρίστησε τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την εκθείασε για «τις προσπάθειές της να μειώσει τις εντάσεις και να βρει μια διπλωματική λύση».

«Εκτιμούμε τον ρόλο της Γερμανίας ως προέδρου της ΕΕ […] Προσπαθούν να διευκολύνουν τις συνομιλίες μεταξύ μας και των Ελλήνων», πρόσθεσε.

Η Τουρκία υπήρξε εδώ και πολύ καιρό ένα αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ και θα συνεχίσει να εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο Αλί Κεμάλ Αϊντίν.

«Βρισκόμαστε στο ΝΑΤΟ για περίπου επτά δεκαετίες. Ήμασταν αξιόπιστο, ισχυρό μέλος της συμμαχίας», δήλωσε ο Αϊντίν, τονίζοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εκπληρώνει πλήρως τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της.


Πηγή: timesnews.gr