Τα σχόλια του Τσαβούσογλου έγιναν αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα ειρηνευτικό σχέδιο, το οποίο προβλέπει την αντικατάσταση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν με μια προσωρινή διοίκηση στην οποία θα συμμετέχουν όλες οι πλευρές, μέχρι να διεξαχθούν εκλογές με ένα νέο σύνταγμα.

Η αμερικανική πρόταση έχει στόχο την προώθηση των συνομιλιών που λιμνάζουν στην Ντόχα ανάμεσα στους Ταλιμπάν και μια ομάδα που περιλαμβάνει αφγανούς αξιωματούχους, για μια πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης που διαρκεί δεκαετίες.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως αφγανοί αξιωματούχοι, οι Ταλιμπάν και η διαπραγματευτική ομάδα είχαν ζητήσει προηγουμένως από την Τουρκία να φιλοξενήσει συνομιλίες και η απόφαση ελήφθη αυτή την εβδομάδα έπειτα από αμερικανική πρόταση προς την Τουρκία να φιλοξενήσει μια συνάντηση.

«Δεν είναι μια συνάντηση εναλλακτική στη διαδικασία του Κατάρ, είναι συμπληρωματική σ’ αυτή», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. «Θα την πραγματοποιήσουμε σε συντονισμό με το αδελφικό Κατάρ, όμως θα γίνει στην Τουρκία».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο στόχος είναι να συνεχισθούν οι συνομιλίες ανάμεσα στους Ταλιμπάν και την κυβέρνηση με τρόπο «προσανατολισμένο στον στόχο». Η ακριβής ημερομηνία του Απριλίου και το περιεχόμενο των συνομιλιών βρίσκονται σε συζήτηση.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης πως η Τουρκία στέλνει μηνύματα στους Ταλιμπάν και τη διαπραγματευτική ομάδα, ζητώντας να σταματήσει η βία στη χώρα ώστε οι συνομιλίες να φέρουν αποτελέσματα.

Οι Ταλιμπάν και η αφγανική κυβέρνηση διαπραγματεύονται στο Κατάρ για να επιτύχουν μια ειρηνευτική συμφωνία. Οι συνομιλίες αυτές επαναλήφθηκαν τον Ιανουάριο έπειτα από διακοπή σχεδόν ενός μήνα, όμως οι διαπραγματευτές και οι διπλωμάτες λένε πως έκτοτε υπήρξε μικρή μόνο πρόοδος.

Η Ρωσία σχεδιάζει επίσης να πραγματοποιήσει μια διάσκεψη για το Αφγανιστάν αργότερα αυτό το μήνα στη Μόσχα, μετέδωσε την Τρίτη το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP


Πηγή: timesnews.gr