Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία μετά την ανάρτηση, στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, ενός πίνακα που απεικόνιζε τον ιερότερο τόπο του Ισλάμ, ένα έργο τέχνης που οι τουρκικές αρχές θεώρησαν προσβλητικό.

Οι τέσσερις συλληφθέντες κατηγορούνται ότι «σπίλωσαν ανοιχτά θρησκευτικές αξίες που ενστερνίζεται μέρος της κοινής γνώμης», ανέφερε το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης. Η αστυνομία ανέφερε πως καταζητεί άλλα δύο άτομα, χαρακτηρίζοντας τον πίνακα μια «άσχημη επίθεση» στο Ισλάμ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε σε tweet του ότι συνελήφθησαν «τέσσερις ΛΟΑΤ διεστραμμένοι», σχόλιο που προκάλεσε οργή σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πίνακας – στον οποίο ήταν ζωγραφισμένη επίσης μια σημαία ουράνιου τόξου, το σύμβολο της ΛΟΑΤ κοινότητας, σύμφωνα με το κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης – κρεμάστηκε την Παρασκευή μπροστά από το γραφείο του πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου (Boğaziçi University), σε μια κίνηση που καταδικάστηκε αμέσως από τούρκους αξιωματούχους.

Η «προσβολή» της Κάαμπα δεν ήταν «ούτε ελευθερία του λόγου, ούτε δικαίωμα στη διαμαρτυρία» τόνισε σε tweet του ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Δεσμεύτηκε πως «αυτή η «αποκλίνουσα συμπεριφορά θα τιμωρηθεί όπως απαιτεί ο νόμος».

Η Κάαμπα είναι ένα οικοδόμημα του 7ου αιώνα που καλύπτεται με ένα μαύρο πανί, στο κέντρο της αυλής του Μεγάλου Τεμένους της Μέκκας. Είναι ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ.

Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου έγινε πρόσφατα σημείο φοιτητικών διαδηλώσεων που απαιτούσαν την παραίτηση του πρύτανη, Μελίχ Μπουλού, που επελέγη από τον Ταγίπ Ερντογάν για να διευθύνει το Πανεπιστήμιο.

Ο διορισμός του Μπουλού, που δεν έχει σχέση με το Πανεπιστήμιο και το 2015 είχε προσπαθήσει να εκλεγεί με τα χρώματα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, προκάλεσε κατακραυγή.

Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλεσε ορισμένους από τους διαδηλωτές «τρομοκράτες».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP


Πηγή: timesnews.gr