Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τσιάρας: Ανεξάρτητη και λειτουργική η Δικαιοσύνη και στον καιρό του κορωνοϊού

Τσιάρας: Ανεξάρτητη και λειτουργική η Δικαιοσύνη και στον καιρό του κορωνοϊού

241
0

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Δικαιοσύνης των κρατών- μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τόνισε ότι «η Δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη και λειτουργική, ακόμα και κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας».

 Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατά τη διάσκεψη ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας ως ενός από τους τρεις πυλώνες που στηρίζουν το οικοδόμημα των κοινών αξιών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ακόμη, ο κ. Τσιάρας, υπό την προεδρία του οποίου πραγματοποιήθηκε, η διάσκεψη με τον τίτλο «Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και Κράτος Δικαίου», ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη παραμένει ανεξάρτητη και λειτουργική, ακόμα και κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, ενώ επισήμανε την ανάγκη υιοθέτησης ενός κοινού νομικού πλαισίου και την εφαρμογή πολιτικών που διευκολύνουν την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης.

Ως προς την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη Δικαιοσύνη, ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στα μέτρα που μπορούν να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις για την ψηφιοποίηση του δικαστικού συστήματος, τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής νομικής βοήθειας, την πρόσβαση των πολιτών στα δημόσια έγγραφα και μέτρα για την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης οι συμμετέχοντες υπουργοί εξέφρασαν τις θέσεις τους και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα εθνικά δικαστικά συστήματα και την εμπειρία υπό συνθήκες πανδημίας.

Παράλληλα, η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Marija Pejcinovic Buric, παρουσίασε συνοπτικά το σχέδιο δράσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δικαιοσύνη, το οποίο εδράζεται στους πυλώνες της εξασφάλισης της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας των δικαστικών λειτουργών.

Ακόμη, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Δικαιοσύνης Didier Reynders, με μήνυμά του, αναφέρθηκε στη μακρά συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα κράτους δικαίου. Επίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης (CEPEJ) Ramin Gurbanov παρουσίασε, την έκθεση αξιολόγησης του 2020 σχετικά με τις κύριες τάσεις των δικαστικών συστημάτων των 45 ευρωπαϊκών κρατών-μελών.

Τέλος, κλείνοντας, την τηλεδιάσκεψη ο κ. Τσιάρας παρουσίασε τα συμπεράσματα της διάσκεψης και εξέφρασε τη βεβαιότητα για την επιτυχία της επικείμενης γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και ευχήθηκε η επόμενη συνάντηση υπουργών Δικαιοσύνης να πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία όλων. Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας στην Επιτροπή Υπουργών.


Πηγή: timesnews.gr