Ο απερχόμενος ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, πριν από λίγο έκανε σύντομη δήλωση στους δημοσιογράφους, στην πλατεία Κολόνα, μπροστά στο ιταλικό κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.

«Εύχομαι να δημιουργηθεί μια σταθερή κυβέρνηση πολιτικών, με ξεκάθαρα πολιτικές επιλογές» τόνισε ο Κόντε.

Πρόσθεσε ότι «οι αναγκαίες επιλογές στη φάση αυτή δεν μπορεί να ανατεθούν σε τεχνοκράτες».

«Τούτες τις ώρες κάποιοι με περιγράφουν ως εμπόδιο στη σύσταση της νέας κυβέρνησης. Τους σαμποτέρ πρέπει να τους αναζητήσετε αλλού» είπε ο Κόντε, μιλώντας όρθιος, μπροστά στην είσοδο του κυβερνητικού μεγάρου.

Χαρακτήρισε «μακρά και εγκάρδια» τη χθεσινή συνομιλία του με τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, και απευθυνόμενος στα Πέντε Αστέρια τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ξέρετε ότι είμαι και θα είμαι εδώ».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, με την παρέμβασή του αυτήν ο Κόντε από τη μια στήριξε το αίτημα των Πέντε Αστέρων για υπουργοποίηση πολιτικών προσώπων και από την άλλη δεν απέκλεισε τη συμμετοχή του στη νέα κυβερνητική ομάδα.

Μέρος των ιταλικών μέσων ενημέρωσης κάνει αναφορά σε ενδεχόμενη μετακίνησή του από την πρωθυπουργία στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αυτό που πρέπει να εξακριβωθεί τώρα είναι αν ο τεχνοκράτης Μάριο Ντράγκι θα θελήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με υπουργούς που να προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από το χώρο της πολιτικής ή αν θα επιμείνει στο σχέδιο που του αποδίδεται για «μεικτό σχήμα» πολιτικών και τεχνοκρατών.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)


Πηγή: timesnews.gr