Στα κατεχόμενα εδάφη της βόρειας Κύπρου αναμένεται να αφιχθεί σήμερα Κυριακή ο Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο των εορτασμών για την 37η επέτειο ίδρυσης του ψευδοκράτους.

Κατά την επίσκεψή του, ο τούρκος πρόεδρος θα επισκεφτεί το μνημείο του Κεμάλ στην κατεχόμενη Λευκωσία, ενώ θα βρεθεί στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου – μια άνευ προηγουμένου πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αναμφίβολα περιπλέκει και καθιστά ακόμη δυσκολότερες τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, με Αθήνα και Λευκωσία να αντιδρούν έντονα.

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του προηγούμενου μήνα ο Ερντογάν αποφάσισε να ανοίξει την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, προκαλώντας την οργή της Κύπρου αλλά και την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζήτησε την ακύρωση της σχετικής απόφασης από την Άγκυρα. Ωστόσο, δεν πτοήθηκε και μεταβαίνει τώρα εκεί για… πικνίκ με τον νέο τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι συνοδό στην προκλητική αυτή επίσκεψη ο Ερντογάν θα έχει και τον κυβερνητικό του εταίρο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης.

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Από την Παρασκευή στα Κατεχόμενα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επιθεωρεί τις προετοιμασίες για την άφιξη του τούρκου προέδρου.

Οι εργασίες τις τελευταίες ημέρες ήταν πυρετώδεις. Μπροστά από τα ερειπωμένα κτίρια που ουρλιάζουν πλιάτσικο και λεηλασία, τοποθετήθηκαν ξύλινα τραπέζια εκδρομικών χώρων και νέες πινακίδες πληροφορούν τους επισκέπτες, σε τρεις γλώσσες, για τις ώρες λειτουργίας της περίκλειστης πόλης.

Παράλληλα, φορτηγά, μπουλντόζες και εκσκαφείς δούλευαν διαρκώς, ενώ έλαβαν χώρα ασφαλτοστρώσεις και δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

Αναφορές σε τουρκοκυπριακά μέσα κάνουν λόγο για μεταφορά γρασιδιού στην περιοχή που ονομάστηκε ως «εθνικό πάρκο» και που ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει το μακάβριό του πικνίκ.

Αθήνα: Πρωτοφανής πρόκληση

Για ενέργεια που προστίθεται στη συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνει λόγο η Αθήνα.

«Η επίσκεψη του τούρκου προέδρου στα Βαρώσια, «ανήμερα της «επετείου» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» τονίζει σε ανακοίνωσή το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ, υπογραμμίζοντας πως η ενέργεια αυτή «προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, εκφράζει την προσδοκία του αυτή η νέα προκλητική ενέργεια να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, ενώ επαναλαμβάνει τη θέση του περί επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Λευκωσία: Άνευ προηγουμένου πρόκληση

Ως άνευ προηγουμένου πρόκληση, η οποία βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτηρίζει η Λευκωσία την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Πιο συγκεκριμένα, η προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρει τα εξής:

«Η παρουσία του Προέδρου της Τουρκίας στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αλλά και η επίσκεψη του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αποτελούν μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, 550 και 789.

» Ταυτόχρονα, υπονομεύουν τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει άτυπη πενταμερή και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού, θετικού κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Την ίδια ώρα, οι ενέργειες αυτές προκαλούν το αίσθημα του συνόλου του κυπριακού λαού, και ειδικότερα των Αμμοχωστιανών.

» Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταγγείλει με επιστολές του τις ενέργειες της Τουρκίας και του παράνομου κατοχικού καθεστώτος, τόσο προς τον ΓΓ των ΗΕ όσο και προς τους επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ και σε αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων χωρών μελών της ΕΕ, ενώ οι προκλήσεις αυτές θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, όπου η ΕΕ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων».


Πηγή: timesnews.gr