Επιστολή Βασίλη Κεγκέρογλου προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα:

Κύριε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, στη διάρκεια της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, έχω θέσει, κατά διαστήματα, είτε στη Διάσκεψη των Προέδρων είτε στην Ολομέλεια, το ζήτημα της πιστής εφαρμογής του Κανονισμού της Βουλής, όσον ειδικότερα αφορά στη διαδικασία ψήφισης των τροπολογιών κατ’ άρθρο. Είναι δε γεγονός ότι κάθε φορά είχαμε την συμπάθεια τη δική σας αλλά και όλου του Προεδρείου, πέραν αυτού όμως ουδέν, αφού δεν υπήρξε συγκεκριμένη πρόοδος επί του ζητήματος, είτε με σχετική απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, είτε με τροποποίηση του Κανονισμού.

Κατά την πρόσφατη διαδικασία ψήφισης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020, αναδείχθηκε πλήρως η αναγκαιότητα της ως άνω πρότασής μας αλλά και τα αδιέξοδα που προκαλεί η σημερινή πρακτική. Συγκεκριμένα, όπως είναι γνωστό, τέθηκε σε ονομαστική ψηφοφορία το άρθρο 48 του σχεδίου νόμου, μετά την αναρίθμηση του παλαιού άρθρου 59, καθώς και η υπ’ αριθ. 650/23 τροπολογία, συγκεκριμένη παράγραφος της οποίας αντικαθιστούσε πλήρως το άρθρο 48 του σχεδίου νόμου.

Πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, έλαβα τον λόγο στην Ολομέλεια και πρότεινα να τεθούν στην ψηφοφορία από κοινού το άρθρο 48 του σχεδίου νόμου καθώς και η ως άνω συγκεκριμένη τροπολογία, όπως άλλωστε προβλέπει το άρθρο 101 παρ. 3 του Κανονισμού της Βουλής. Απορρίφθηκε, ωστόσο, η πρότασή μου και τέθηκαν χωριστά σε ψηφοφορία τόσο το άρθρο 48 του σχεδίου νόμου όσο και η τροπολογία που το αντικαθιστούσε. Ως αιτιολογία τούτου αναφέρθηκε το γεγονός ότι η εν λόγω τροπολογία δεν αφορούσε σε ένα μόνο άρθρο του σχεδίου νόμου αλλά σε περισσότερα.

Κατ’ αποτέλεσμα, η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε ένα άρθρο που δεν υφίστατο και η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε το άρθρο που αντικαθιστούσε η τροπολογία που ψηφίστηκε στη συνέχεια! Εμείς, αντιλαμβανόμενοι τις αντιφατικές ψηφοφορίες, τοποθετηθήκαμε με ψήφο «Παρών» στο άρθρο 48, που δεν έπρεπε να τεθεί σε ψηφοφορία μόνο του, αφού αντικαθίστατο στην ολότητά του από την ως άνω τροπολογία.

Ευελπιστώ, μετά και από αυτό το γεγονός, να έχετε πεισθεί ότι πρέπει άμεσα να λάβουμε απόφαση για την ψήφιση κατ’ άρθρο και των τροπολογιών, καλώντας την Κυβέρνηση να καταθέτει εφ’ εξής τροπολογίες κατά τρόπο που θα επιτρέπει την πιστή εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής. 

Με εκτίμηση Βασίλειος Κεγκέρογλου


Πηγή: timesnews.gr