Ομιλία Βασίλη Κεγκέρογλου κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Εργασίας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Κύριοι Μητσοτάκη και Τσίπρα σήμερα έχετε δίκιο και οι δύο. Σε  κανέναν σας, δεν ανήκει η πατρότητα του κοινωνικού κράτους. Η γραμμή SOS 15900, για την οποία φιλονικήσατε,  δημιουργήθηκε από το ΠΑΣΟΚ το 2011 και λειτούργησε πλήρως τον Ιούνιο του 2012.

Κύριοι Μητσοτάκη και Τσίπρα, γιατί δεν φιλονικήσατε για ένα άλλο έργο του ΠΑΣΟΚ, το ΕΚΑΣ;

Προφανώς γιατί το κατήργησε ο Τσίπρας  και ο κ. Μητσοτάκης αρνείται την επαναφορά του.

Η κοινωνική πολιτική στην Ελλάδα και η πρόοδος που επιτεύχθηκε στη μεταπολίτευση έχει σφραγίδα ΠΑΣΟΚ και ημερομηνία έναρξης την 18η Οκτωβρίου1981.

Όλοι οι Έλληνες πολίτες το ξέρουν. Εσείς κε Μητσοτάκη και κε Τσίπρα δεν το ξέρετε;

-Το ΠΑΣΟΚ συνέδεσε, για πρώτη φορά, την οικονομική ανάπτυξη με την κοινωνική πολιτική και τις ανάγκες του ανθρώπου και της κοινωνίας.

-Εθνικό Σύστημα Υγείας ν.1397/83

-Εθνικό σύστημα κοινωνικής προστασίας και φροντίδας ν.2646/98

-Πολιτικές για Την οικογένεια, το Παιδί,τους Ηλικιωμένους , τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ):

-ΚΑΠΗ

-ΚΗΦΗ

-ΚΔΑΠ

-ΚΔΑΠμεΑ

-ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ,

-«Βοήθεια στο Σπίτι»

-ΕΚΑΣ

-Δομές Κοινωνικής φροντίδας, Χρόνια πασχόντων

-Κοινωνικές δομές στην αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την στήριξη των αδυνάμων.

-Εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής

-Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί

-Αντιμετώπιση ενδοοικογενειακής βίας και στήριξη κακοποιημένης γυναίκας.

-Κέντρα Κοινωνικής πρόνοιας (2012)

Τη δύσκολη περίοδο της κρίσης, οι δομές αυτές διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στη στήριξη των αδυνάμων.

Ο απολογισμός είναι απόλυτα θετικός.

Με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ το 2012-2014 η Ελλάδα απέκτησε με τη δουλειά μας και την υπογραφή μου:

-Εθνική στρατηγική για την κοινωνική ένταξη και συνοχή

-Σχέδιο στήριξης της αυτόνομης διαβίωσης, εκπαίδευσης και κοινωνικής φροντίδας των ΑμεΑ, βάσει της διεθνούς σύμβασης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία που κυρώσαμε με τον ν.4074/12

-Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και Ημερήσιο νοσήλιο Τροφείο για τα ΑμεΑ.

Για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας και την εργασιακή επανένταξη:

-Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο θεσμός του Εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος  που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: α)Οικονομική ενίσχυση, β)υλική στήριξη και κοινωνική φροντίδα, γ)εργασιακή ένταξη ή επανένταξη

Το πιλοτικό για 13 Δήμους ξεκίνησε 20 Νοέμβρη 2014 με αξιολόγηση και η καθολική εφαρμογή του Ιούλιο του 2015.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις προγραμματικές της δηλώσεις το 2015, το θεωρούσε παγίδα φτώχειας και το ανέβαλλε για δύο χρόνια.

Θετικός ο διπλασιασμός του Εγγυημένου για τον Δεκέμβρη, αλλά πρέπει να ισχύσει το ίδιο και για τα αναπηρικά επιδόματα.

-Δημιουργήσαμε το Ταμείο Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ), με 330 εκ, και τονίζουμε την ανάγκη την νέα περίοδο 2021-2027  για 500εκ. τουλάχιστον.

Για τους αστέγους θεσμοθετήσαμε:

-Κέντρα Ημέρας

-Κοινωνικοί Ξενώνες

-«Στέγαση και επανένταξη»

Το πιλοτικό πρόγραμμα  «Στέγαση και Επανένταξη» του 2014 χρηματοδοτήθηκε με 10 εκ. Ευρώ και τώρα εσείς  στο καθολικό δίνετε μόνο 5 εκ. το έτος.

Με το νομοσχέδιο περιορίζετε τις δυνατότητες του προγράμματος.

Το πρόβλημα της αστεγίας θα οξυνθεί από την κρίση της πανδημίας αλλά και από τους πλειστηριασμούς που ετοιμάζετε και το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία για την αναστολή των πλειστηριασμών α΄κατοικίας και την αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού δικαίου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η πανδημία ήλθε σε παγκόσμιο επίπεδο να υπενθυμίσει ότι οι πολιτικές οφείλουν να έχουν προτεραιότητα τον άνθρωπο, την υγεία του και το περιβάλλον του.

Δυστυχώς αυτό γίνεται με εκατομμύρια θανάτους

Εμείς, οι σοσιαλδημοκράτες εκτός από την πικρή αυτή δικαίωση, νιώθουμε και το βάρος της ευθύνης να λειτουργούμε ως επισπεύδοντες πολιτικών που οδηγούν στην ανθρωποκεντρική πρόοδο.

Έτσι σήμερα προέχει η προστασία από την πανδημία, η στήριξη και αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την οποία σας  έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση.

ΜΕΘ-ΜΑΦ-Στελέχωση-ανανέωση τεχνολογικού εξοπλισμού .

13.500 προσλήψεις στα λόγια είχε εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ και 11.500 η Ν.Δ, θέλουμε πράξεις κύριοι της Κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα χρειάζεται συνεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών και κυρίως κοινωνικών επιπτώσεων.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι, ενώ υπάρχει επάρκεια πόρων και στήριξης της Ε.Ε., υπάρχει τεράστιο έλλειμα πολιτικής αλλά και ορισμένες φορές σοβαρότητας και ευθύνης από πρόσωπα που κατέχουν σοβαρές και υπεύθυνες θέσεις.

Σήμερα στο ν/σ καταθέσαμε τροπολογία για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των εργαζομένων ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των μονάδων υγείας του ΕΣΥ και  των δομών Κοινωνικής Φροντίδας, των στρατιωτικών νοσοκομείων και όλων των υγειονομικών μονάδων, των εργαζομένων στο «Βοήθεια στο σπίτι», στα ΚΗΦΗ κλπ αλλά και στο ΕΚΑΒ και τις αερομεταφορές.

Παράλληλα, προτείνουμε την καταβολή δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, είτε είναι πολιτικό, είτε ένστολο προσωπικό.

Αντί της ενίσχυσης των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, όπως επιτάσσει η θετική αξιολόγηση τους, όπως ζητούν η αυτοδιοίκηση, οι εργαζόμενοι και κυρίως οι γονείς,τα άρθρα 1, 2 και 3 του ν/σ συρρικνώνουν το θεσμό της δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, οδηγούν στην ανεργία τους υψηλά καταρτισμένους εργαζόμενους και αφήνουν εκτός στήριξης τα παιδιά 100.000 οικογενειών.

Είμαστε ξεκάθαρα απέναντι.

Σας καλούμε, έστω την τελευταία στιγμή, να αφαιρέσετε τους περιορισμούς και τα κατ’ εξαίρεση  και η ΚΥΑ των Υπουργών Εργασίας και Παιδείας να εκδίδεται με τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ, αφού οι Δήμοι είναι οι μόνοι νόμιμοι ιδιοκτήτες των σχολικών κτηρίων.

Δεν είμαστε αντίθετοι με τη μείωση του βάρους σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις , μέσω εισφορών, με διασφάλιση όμως ότι δεν μειώνονται οι παροχές και αυτή η διασφάλιση δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο.

Για να μην τρέφει κανείς αυταπάτες, η Κυβέρνηση ή θα συρρικνώσει τις παροχές ή θα τα πάρει από την φορολογία από τους ιδιώτες.

Ξεκαθαρίστε τη θέση σας και μην ψαρεύετε στα θολά νερά.

Οι συνθήκες που βιώνει η οικονομία και η κοινωνία δεν επιτρέπουν γκρίζες πολιτικές.


Πηγή: timesnews.gr