Ομιλία του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Το Κίνημα Αλλαγής από τις 22 Ιανουαρίου μέχρι σήμερα προειδοποίησε και προέτρεψε για μέτρα πρόληψης, κατέθεσε σχέδιο αλλά και επιμέρους προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της.

Προτρέψαμε σε λύσεις και μέτρα πρόληψης για ένα ανεξέλεγκτο 2ο κύμα, ουσιαστική προστασία επιχειρήσεων, εργαζομένων, επαγγελματιών, παραγωγών αλλά και αδυνάμων.

Με το δικαίωμα αυτής της υπεύθυνης στάσης των προτάσεων, της κριτικής και του ελέγχου της Κυβέρνησης, σήμερα σας λέμε πολύ καθαρά:

Αδρανήσατε και αποτύχατε να αξιοποιήσετε την εμπειρία από το 1ο  κύμα της πανδημίας και η κοινωνία, όλοι οι άνθρωποι μπαίνουν σε νέο κίνδυνο.

-Δεν ενισχύσατε όπως μπορούσατε και σας προτείναμε το ΕΣΥ και τις μονάδες Υγείας.

Χειροκροτήματα για τους υγειονομικούς αλλά σήμερα φέρνετε άλλη μια αναβολή για την ένταξη τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

-Δεν αντιμετωπίσατε με τη δέουσα προσοχή τις προτάσεις μας για την αποσυμφόρηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα Σχολεία

-Αφήσατε τις μονάδες ηλικιωμένων στην τύχη τους.

Δυστυχώς ακόμη και τώρα που η πανδημία έχει ξεφύγει ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει με την πολιτική «βλέποντας και κάνοντας».

Το Σάββατο αλλά ούτε και σήμερα που ανακοίνωσε το καθολικό lockdown ο Πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε μια λέξη αυτοκριτικής για τον ίδιο και την Κυβέρνηση του.

Δεν κατανοεί ότι δεν είναι οι ¨χαραμάδες της αμέλειας¨ πολιτών αλλά κυρίως οι ρωγμές της Κυβερνητικής αδιαφορίας, που καλλιέργησαν την χαλάρωση και τον εφησυχασμό.

Οι πολίτες ασφαλώς πρέπει  και θα κάνουν τα πάντα για την δημόσια υγεία, την δική τους και της οικογένειας τους,

Ο Π/Θ όχι μόνο δεν είπε τίποτα πάλι για την ενίσχυση του ΕΣΥ, την αντιμετώπιση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία αλλά επιστράτευσε και τους πρωτοκλασάτους υπουργούς του, όπως ο κ.Γεραπετρίτης να αναμασούν την μαύρη πλέον προπαγάνδα, αντί της γκρίζας που απέτυχε.

Είναι απύθμενο το θράσος σας κε Γεραπετρίτη να συγκρίνετε το τεράστιο έργο του ΠΑΣΟΚ στην Υγεία με την καρικατούρα της Κυβέρνησης σας.

Γιατί επαίρεστε Κε Γεραπετρίτη:

-Για τις απλές παρατάσεις συμβασιούχων που προσλήφθηκαν από την προηγούμενη Κυβέρνηση;

-Για την αδυναμία να δημιουργήσει τις απαραίτητες ΜΕΘ αλλά κυρίως την αργοπορία να στελεχώσει τις ΜΕΘ που κάνουν δώρο οι ιδιώτες και η Βουλή;

-Για την λειψή χρηματοδότηση του ΕΣΥ και τις παρατάσεις του συστήματος των κατ΄εξαίρεση δαπανών των Νοσοκομείων και των ΥΠΕ

Απολογείστε στον Ελληνικό λαό για την αδράνεια και τη σκοπιμότητα σας που αντιμετωπίζει καθημερινά τα προβλήματα.

Η Τροπολογία Βρούτση

-Καταργεί για τους εποχικά εργαζόμενους τον 13ο και 14ο μισθό, στο ποσοστό που τους αναλογεί

-Τα μέτρα στήριξης είναι αποσπασματικά και αδύναμα  και περιορίζονται στα ξενοδοχεία που λειτουργούν μόνιμα, όλο το έτος, τα οποία αποτελούν τη μειοψηφία.

Δεν υπάρχει κανένα μέτρο στήριξης:

-Για τους εποχικά εργαζόμενους

-Για την εστίαση

-Δεν εντάσσονται στη ρύθμιση οι εργαζόμενοι στη μεγάλη πλειοψηφία  των  τουριστικών δραστηριοτήτων

-Ξεναγοί

-Τουριστικά Γραφεία

-Τουριστικά λεωφορεία, ταξί

-Εποχικά εργαζόμενοι στο αεροδρόμια

-Ενοικιάσεις αυτοκινήτων

-Μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις σε Τουριστικές Περιοχές

Οι 330.000 εργαζόμενοι στην εστίαση όχι  μόνο δεν είναι στη μέριμνα της Κυβέρνησης αλλά στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Για μία ακόμη φορά, τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των 80.000 επιχειρηματιών και των 330.000 εργαζομένων στην εστίαση και των οικογενειών τους αποδεικνύονται ανεπαρκή.

Τους αφήνει στην τύχη τους, για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά.

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει στοχευμένα και ουσιαστικά μέτρα, και ζητά τη θεσμοθέτηση τους.

Συγκεκριμένα:

-Ειδικό πρόγραμμα 1 δις ευρώ για τη στήριξη του κλάδου της εστίασης και επιστροφή μόνο του 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

-Επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για 6 μήνες, όταν ανοίξουν οι επιχειρήσεις.

-Τροποποίηση της απόφασης για τα take away που προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό

-Επιδότηση ενοικίου 40% από το κράτος για ένα εξάμηνο.

-Μεταφορά όλων των υποχρεώσεων προς Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες στις 30.4.2021.

-Μείωση των δημοτικών τελών (π.χ. για τραπεζοκαθίσματα).

-Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία για να προσαρμοστεί η Πολιτεία στην απόφαση 317/2020 του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επιτάσσει την εξίσωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης των ανδρών με όσα ισχύουν για γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους  που είχαν ανήλικο τέκνο το 2010, γιατί μετά την 01/01/2011, ούτως ή άλλως ισχύει όπως προβλέπει ο ν. 3865/10

Επιπλέον, με άλλη τροπολογία ζητούμε την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής δικαστικού ενσήμου των αναγνωριστικών αγωγών αρμοδιότητας Πολυμελούς Πρωτοδικείου που σχετίζονται με αποζημιώσεις θυμάτων ολοκαυτωμάτων της κατοχικής περιόδου.

Αποδεχτείτε τις.

Κλείνοντας, θέλω να ζητήσω για άλλη μια φορά την αναβολή όλων πλειστηριασμών για την α΄κατοικία, για όσο διάστημα διαρκεί η μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας.


Πηγή: timesnews.gr