Μια επίσκεψη από τον Άγιο Βασίλη σε βελγικό κέντρο φροντίδας στο Βέλγιο, είχε ως αποτέλεσμα 75 μολύνσεις και έναν θάνατο από κορωνοϊό.

Το γηροκομείο έκρινε «εντελώς λάθος» να επιτρέψει την επίσκεψη, δήλωσε ο δήμος Mol στην περιοχή της Φλάνδρας.

Η «σε βάθος επιστημονική έρευνα» θα αποφανθεί οριστικά εάν η επίσκεψη ήταν η αιτία για την εστία κορωνοϊού στο κέντρο φροντίδας του Hemelrijck, δήλωσε ο δήμος, προσθέτοντας ότι 61 τρόφιμοι και 14 μέλη του προσωπικού είναι θετικά στον νέο κορωνοϊό.

Ένας κάτοικος που λάμβανε ήδη παρηγορητική περίθαλψη πέθανε και ένας άλλος κάτοικος με σοβαρά συμπτώματα λαμβάνει θεραπεία οξυγόνου μέσα στο κέντρο φροντίδας, δήλωσε ο δήμος. Η «συντριπτική πλειονότητα» αυτών που έχουν μολυνθεί τα πάει καλά και δεν εμφανίζει συμπτώματα, πρόσθεσε.

Ο άντρας που ντύθηκε Άγιος Βασίλης και επισκέφθηκε τον οίκο ευγηρίας είναι γιος ενός κατοίκου, και είχε θετικό τεστ αλλά μετά την επίσκεψή του.

«Δεν ένιωθε άρρωστος τη στιγμή της επίσκεψης» και «διαφορετικά θα είχαν δοθεί συμβουλές να μην πάει», δήλωσε ο δήμος.

«Σε αντίθεση με τις αναφορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Άγιος Νικόλαος (Sinterklaas για τους Βέλγους ο Άγιος Βασίλης) δεν επισκέφθηκε κάθε δωμάτιο. Η διοίκηση μας διαβεβαιώνει ότι ο Άγιος επισκέφθηκε μόνο κοινόχρηστους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων υποδοχής», δήλωσε ο δήμος.

«Ο άγιος διατήρησε την απόσταση ανά πάσα στιγμή από τους κατοίκους και δεν έμεινε σε καμία περιοχή περισσότερο από λίγα λεπτά. Ο άγιος δεν μοίρασε δώρα».

Φωτογραφίες της εκδήλωσης, που κυκλοφόρησαν σε τοπικά ΜΜΕ, δείχνουν, όμως, ότι δεν φορούσαν όλοι οι τρόφιμοι μάσκες κι ότι ο «Αϊ-Βασίλης» και οι βοηθοί του δεν τηρούσαν τις αναγκαίες αποστάσεις από τους ηλικιωμένους.

Με πληροφορίες από CNN, Independent.


Πηγή: timesnews.gr