Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ως προς τη νομιμότητα, τη συνταγματικότητα αυτών των απαγορεύσεων», τόνισε, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, πρώην αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε το υγειονομικό πρόβλημα της χώρας «σοκαριστικό», τόνισε ότι «το συνταγματικό και το υγειονομικό συνδέονται απολύτως, και πρέπει να έχουμε ένα αίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύης και συνοχής, που υπαγορεύει και τις ατομικές και τις πολιτικές μας συμπεριφορές».

«Εάν επικρατούσε η κοινή λογική, το αίσθημα ευθύνης, εάν είχαμε υπερβεί τον λαϊκισμό, εάν ήμασταν όλοι σοβαροί στον τόπο αυτό, δεν θα χρειαζόταν να επιβληθεί καμία απαγόρευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βενιζέλος, επικρότησε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μη μετέχει σε συγκέντρωση ή σε διαδήλωση αλλά να καταθέσει στεφάνι στο ΕΑΤ ΕΣΑ και πρόσθεσε:

«Όμως βλέπουμε την αντίφαση. Ενώ το πρώτο κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θα μετάσχει στη διαδήλωση, κάποιοι θέλουν να κάνουν τη διαδήλωση. Άρα το ζήτημα δεν αυτορρυθμίζεται, δεν αρκεί η πολιτική ευθύνη των κομμάτων ή η κοινωνική ευθύνη άλλων ομάδων, χρειάζεται να παρέμβει η πολιτεία και να επιβάλει ένα νομικό πλαίσιο, ένα νομικό φραγμό».

Η απόφαση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα και το νομικό πλαίσιο

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι με βάση τις προβλέψεις του άρθρου 11 παράγραφος 2 του Συντάγματος μπορεί να επιβληθεί και γενική απαγόρευση των δημοσίων συναθροίσεων «εάν χρειάζεται, για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, για όσο χρόνο επιβάλλει η Αρχή της Αναλογικότητας, όχι διαρκώς» όπως ανέφερε.

Επικαλέστηκε επίσης το νόμο 4683/2020 με τον οποίο κυρώθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της 20ής Μαρτίου 2020 και ο οποίος όπως είπε, προβλέπει ότι με εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων μπορεί ο αρχηγός της Αστυνομίας να επιβάλλει και γενική απαγόρευση για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Αυτό έχει κάνει ο αρχηγός της Αστυνομίας τώρα, έχει πει ότι από 15 έως 18 Νοεμβρίου απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις σε όλη την επικράτεια, γιατί δεν πρόκειται για διαταραχή της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε μία περιοχή, αλλά πρόκειται για κίνδυνο της δημόσιας ασφάλειας, όπου δημόσια ασφάλεια είναι και η δημόσια υγεία, επειδή αυτό συνάγεται ερμηνευτικά με κοινή λογική, επειδή αυτό το λέει ρητά, το συνδέει με τη δημόσια ασφάλεια η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων καταλόγισε «πρόδηλα επιστημονικά λάθη», όπως η εσφαλμένη, όπως είπε, «του άρθρο 5 του Συντάγματος και χωρίς τη δυνατότητα να κάνει μία πλήρη συστηματική ερμηνεία του άρθρου 11 του Συντάγματος σε συνδυασμό με όλα αυτά».

«Μου έκανε και πάρα πολύ άσχημη εντύπωση το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο, το νεοεκλεγμένο, της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε ανακοίνωση διατυπώνοντας τη νομική του άποψη», είπε ο κ. Βενιζέλος και διερωτήθηκε:

«Πώς προδικάζει την άποψη των μελών της, τη δικαστική ανεξαρτησία και τη δικανική κρίση του κάθε Δικαστή και του κάθε Εισαγγελέα, οποιουδήποτε βαθμού; Ψηφίζουν συνδικαλιστικά για τη δικανική τους πεποίθηση και διαμορφώνουν πλειοψηφία/μειοψηφία στην Ένωση, δηλαδή στο Σωματείο;».

«Δεν χρειαζόταν η συγκέντρωση έξω από το Εφετείο»

Τόνισε επίσης ότι, εκτός από τη συνταγματικότητα, «τηρείται απολύτως η αναλογικότητα».

«Είναι δυνατόν εδώ να θέλουμε αυστηρό lockdown, να κινδυνεύουμε να μην μπορούμε να περιθάλψουμε τους εαυτούς μας, τους ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας, να μην υπάρχουν θέσεις για διασωληνωμένους, να κινδυνεύουμε να γίνουμε Μπέργκαμο δυστυχώς -και η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα είναι σε τραγικότερη μοίρα, σε πολύ τραγικότερη από την Αττική- και να λέμε ότι θα κάνουμε μία συγκέντρωση;», είπε. Εκτίμησε δε ότι «δεν χρειαζόταν η συγκέντρωση που έγινε έξω από το Εφετείο όταν βγήκε η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή. «Ήταν ένας πανηγυρισμός υπέρ της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, αλλά έχουμε μετρήσει τι υγειονομική επίπτωση είχε αυτή η συγκέντρωση και όλες οι άλλες συγκεντρώσεις, είτε είναι θρησκευτικές είτε είναι αθλητικές είτε είναι ψυχαγωγικές;», διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος.

«Πρέπει να κινούμαστε με άλλο εύρος ψυχής»

Αναφερόμενος στον τρόπο της λειτουργίας του πολιτικού συστήματος εκτίμησε πως «ακόμη και υπό την πίεση της υγειονομικής κρίσης, δεν αλλάζουν οι συμπεριφορές μας οι πολιτικές, δεν αναβαθμίζεται ο πολιτικός πολιτισμός. Πάλι κινούμαστε στερεότυπα, συγκρουσιακά, κομματικά, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Εγώ θα ήθελα τελείως διαφορετικό ύφος και στη συζήτηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή. Πρέπει να κινούμαστε με άλλο εύρος ψυχής και άλλο εύρος διανοητικό και να αντιλαμβανόμαστε τι είναι αυτό το οποίο προέχει για τη Δημοκρατία. Γιατί Δημοκρατία σημαίνει δημοκρατική κοινωνία, σημαίνει δημοκρατικό έθνος, σημαίνει ένα έθνος το οποίο προστατεύει τους πολίτες του πρωτίστως, τους ανθρώπους του. Η Δημοκρατία είναι το κατεξοχήν ανθρωπιστικό πολιτικό σύστημα διακυβέρνησης», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει την αμφισβήτηση των μέτρων καραντίνας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς απάντησε:

«Υπάρχει ένα μέτωπο πια το οποίο συνδέει τον ανορθολογισμό, τη συνωμοσιολογία, τον δήθεν δικαιωματισμό. Με τη λογική αυτή μπορεί αύριο να βγει η Ένωση τάδε για την προστασία των δικαιωμάτων ή η Ένωση δείνα που εκφράζει μία ομάδα δικαστικών λειτουργών και να πει ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εμβολιάζεται ή να μην εμβολιάζεται».

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr