Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Βεσυρόπουλος: Το Δημόσιο έχει δεσμευθεί για την επωφελή αξιοποίηση του ευρύτερου χώρου...

Βεσυρόπουλος: Το Δημόσιο έχει δεσμευθεί για την επωφελή αξιοποίηση του ευρύτερου χώρου του υφιστάμενου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου

290
0

Σε συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής του Ηρακλείου θα ενταχθούν οι αποφάσεις για την αξιοποίηση του χώρου του αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης», όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή. Το Δημόσιο έχει δεσμευθεί για την επωφελή αξιοποίηση του ευρύτερου χώρου του υφιστάμενου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης, όπως ανέφερε ο υφυπουργός.

Για τη συμβολή του ελληνικού Δημοσίου στην κατασκευή του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα και την ανάπλαση της έκτασης του κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου-Νίκος Καζαντζάκης, και χρηματοδότησή της μέσω δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) απηύθυνε ερώτηση στην κυβέρνηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης. Ο βουλευτής είπε ότι “το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου στην περιοχή του Καστελίου είναι ένα έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ένα έργο το οποίο το προηγούμενο διάστημα ωρίμασε και έφτασε μέχρι το τέλος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ” αλλά από το καλοκαίρι του 2019 δεν έχει προχώρησε τίποτα αν και είναι ένα έργο ορόσημο για την περιοχή. “Η ουσία του ερωτήματος αφορά στην περιοχή του υφιστάμενου αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης» και στις δεσμεύσεις που εσείς έχετε αναλάβει με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕΠ”, είπε ο κ. Μαμουλάκης.

“H δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου του Ηρακλείου έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με όλες τις ανάλογες δανειακές συμβάσεις που έχει υπογράψει μέχρι σήμερα το ελληνικό δημόσιο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων”, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και επισήμανε ότι στη συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση για τη χρηματοδότηση, της συμβολής του Δημοσίου στο έργο, το Δημόσιο έχει δεσμευθεί για την επωφελή αξιοποίηση του ευρύτερου χώρου του υφιστάμενου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».

“Αυτό γίνεται εκ των προτέρων, για να μην επαναληφθεί το παράδειγμα με το αεροδρόμιο του Ελληνικού, που η έκταση παρέμεινε αναξιοποίητη επί σειρά ετών”, εξήγησε ο υφυπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι η αξιοποίησή του θα γίνει με όρους δημοσίου συμφέροντος και κυρίως με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης, με ορθολογικούς κανόνες. “Υπάρχει δέσμευση για ανοιχτή και δημόσια διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς για το σχέδιο αξιοποίησης. Έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας για την εκπόνηση των σχετικών προτάσεων, η οποία έχει ξεκινήσει τις εργασίες της από τις 17 Δεκεμβρίου του 2019, όταν και συνεδρίασε για πρώτη φορά”, ανέφερε ο Απόστολος Βεσυρόπουλος. Πρόσθεσε δε, ότι της αξιοποίησης του χώρου του αερολιμένα «Νίκος Καζαντζάκης», θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές αρχές επί του σχεδίου και των προτάσεων αξιοποίησης που θα υπάρξουν από τη δουλειά που κάνει η ομάδα εργασίας.

“Το σχέδιο αυτό εντάσσεται στο συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάπλαση της περιοχής του Ηρακλείου και σε κάθε περίπτωση, θα ληφθεί υπόψιν ο παράγων της οικονομικής βιωσιμότητας κάθε παρέμβασης”, ανέφερε επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι κατά τον σχεδιασμό και προγραμματισμό του έργου θα τίθεται ως προϋπόθεση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπτυξης, μαζί με σχέδια και μελέτες περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων.

“Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία της αξιοποίησης θα κινηθεί αμέσως μετά την έναρξη λειτουργίας του νέου αερολιμένα Ηρακλείου στο Καστέλι Πεδιάδας, που προβλέπεται να γίνει το 2025”, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.


Πηγή: timesnews.gr