Η κυβέρνηση της Βολιβίας θέλει να προσφύγει δικαστικά εναντίον της πρώην μεταβατικής προέδρου Ζανίνε Άνιες, του πρώην υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές Λουίς Φερνάντο Καμάτσο και άλλων στελεχών της δεξιάς αντιπολίτευσης για την πολιτική βία που ξέσπασε μετά την ακύρωση των βουλευτικών εκλογών πέρυσι, όπως ανέφερε χθες Σάββατο ο τοπικός Τύπος.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αίτημα στο Κογκρέσο της Βολιβίας να δικαστεί η Άνιες. Μία πρώην βουλευτίνα του κυβερνώντος κόμματος, Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), κατέθεσε προσφυγή εναντίον του Καμάτσο και άλλων στελεχών της δεξιάς, τα οποία κατηγόρησε για “πραξικόπημα” εναντίον του πρώην προέδρου της χώρας Έβο Μοράλες, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2019.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Φρέντι Μαμάνι δήλωσε ότι παρέδωσε το αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης στη Συνταγματική Επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα.

Το Κογκρέσο, στο οποίο την πλειοψηφία έχει το MAS, το κόμμα του Μοράλες, είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο ότι προτίθεται να προσφύγει νομικά εναντίον της Άνιες.

Ο Καμάτσι δήλωσε χθες ότι “δεν υπήρξε πραξικόπημα, αλλά ένα κίνημα πολιτών που βγήκαν στον δρόμο για να διαδηλώσουν”.

Η δεξιά αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2019 υπέρ του Μοράλες, ο οποίος διεκδικούσε τέταρτη θητεία. Έπειτα από μια έκρηξη βίας σε όλη τη χώρα, οι εκλογές ακυρώθηκαν.

Εν μέσω διαδηλώσεων, η αστυνομία αρνήθηκε να υπακούσει σε εντολές και ο στρατός απέσυρε τη στήριξή του προς τον Μοράλες, ο οποίος τελικά παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 προτού αυτοεξοριστεί στο Μεξικό και στη συνέχεια στην Αργεντινή.

Μετά τη νίκη του MAS στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν φέτος ο Μοράλες επέστρεψε στη Βολιβία.

Από τα βίαια επεισόδια πέρυσι σκοτώθηκαν περίπου 35 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP


Πηγή: timesnews.gr