Στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση αναμένεται να προχωρήσει σήμερα η Βουλή, με την κυβέρνηση να απορρίπτει τις εκκλήσεις για αναβολή και το θερμόμετρο να ανεβαίνει επικίνδυνα με ογκώδη συλλαλητήρια, επεισόδια αλλά και καταγγελίες για προπηλακισμό της αντιπροέδρου της Βουλής, Σοφίας Σακοράφα.

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο πραγματοποιήθηκε σε τεταμένη ατμόσφαιρα, την οποία επιβάρυναν οι συγκρούσεις έξω από το Κοινοβούλιο μεταξύ χιλιάδων διαδηλωτών και δυνάμεων των ΜΑΤ που έκαναν χρήση χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης. Μάλιστα, αργά το απόγευμα συζητήθηκε το ενδεχόμενο διακοπής της συνεδρίασης λόγω των καταγγελιών για προπηλακισμό της αντιπροέδρου της Βουλής Σοφίας Σακοράφα από αστυνομικούς.

Σε αυτό το κλίμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας κάλεσε νωρίτερα την υπουργό Παιδείας να δώσει το πράσινο φως για την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου. «Σας ζητώ την ύστατη στιγμή να αναστείλετε τη συζήτηση και την ψήφιση σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας» είπε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι αν επιθυμεί η κυβέρνηση μπορεί να φέρει ακριβώς τις ίδιες διατάξεις προς συζήτηση, αλλά σε συνθήκες άνεσης.Η κυρία Κεραμέως απέρριψε την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για «ανακωχή» λόγω της πανδημίας, ο δε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπεραμύνθηκε της διάταξης για τη δημιουργία ειδικού σώματος αστυνομικών που θα εδρεύει στα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι «θα εκδιώξει τους τραμπούκους».

Τραγικές στιγμές

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και το ΚΙΝΑΛ, με τον Κώστα Σκανδαλίδη να της καταλογίζει ότι έχει «έλλειψη αίσθησης της πραγματικότητας και της τραγικότητας των στιγμών». Ταυτόχρονα στηλίτευσε την τροπολογία της κυρίας Κεραμέως η οποία εξίσωσε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων πολυτεχνείου πενταετούς διάρκειας με εκείνα των κολεγίων τριετούς φοίτησης.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης είπε ότι το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά ειδικά σε ό,τι αφορά το σώμα της αστυνομίας. Τόσο ο κ. Παφίλης όσο και ο γραμματέας του ΜεΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης κατήγγειλαν τη δράση της πανεπιστημιακής νεολαίας της Ν.Δ. (ΔΑΠ) στα πανεπιστήμια, με τον πρώτο να καταθέτει στη Βουλή σεξιστικές αφίσες της οργάνωσης και τον δεύτερο να τη χαρακτηρίζει «παρακράτος». Υπέρ της συγκρότησης πανεπιστημιακής αστυνομίας τάχθηκε η Ελληνική Λύση.


Πηγή: timesnews.gr