“Η κοινωνική προσφορά της Βουλής συνεχίζεται με τρόπο επίμονα θετικό” δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κ. Τασούλας, λίγο πριν την υπογραφή της Σύμβασης με τους αντισυμβαλλόμενους φορείς, για τη μελέτη και κατασκευή πεζογέφυρας και ασθενοφόρου ανελκυστήρα, μεταξύ της νέας πτέρυγας ΜΕΘ, δωρεά της Βουλής, και των χειρουργείων του νοσοκομείου «Η Σωτηρία» διαμέσου του κεντρικού κτιριακού συγκροτήματος.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Τασούλας υπογράμμισε με έμφαση ότι “μετά από την εμβληματική δωρεά των 50 κλινών ΜΕΘ, που έπιασε κυριολεκτικά τόπο, η Βουλή συνεχίζει την κοινωνική της προσφορά, με ομόφωνη απόφαση της Διασκέψεως των Προέδρων, όπου όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου συμφώνησαν, και προχωρά στη χρηματοδότηση, με ποσό 800.000 ευρώ, από τον Ειδικό Λογαριασμό της Υπηρεσίας Διάθεσης Ευρωπαϊκών και Λοιπών Πιστώσεων της Βουλής, μιας συνδετήριας πεζογέφυρας κλειστής, σύγχρονης, 120 μέτρων μήκους, που συνδέει τα παλιά χειρουργεία του νοσοκομείου με την καινούρια, σύγχρονη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που ήδη λειτουργεί”.

Ο πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι “με αυτή τη δωρεά, που είναι μια προσφορά χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων για έναν τόσο χρήσιμο, αποτελεσματικό και αποδοτικό για τη λειτουργία αυτού του σημαντικού νοσοκομείου σκοπό, η Βουλή ολοκληρώνει τον κύκλο της προσφοράς της προς το νοσοκομείο αναφοράς ‘‘Σωτηρία”, στον αγώνα κατά του δαίμονα της πανδημίας” εκφράζοντας ταυτόχρονα τη σταθερή ανταπόκριση της Βουλής σε οποιαδήποτε καινούρια ιδέα για άλλους χώρους και νέες πρωτοβουλίες “στον ίδιο κοινό στόχο που έχει το έθνος μας, η πατρίδα μας, ο λαός μας, η χώρα μας, η κυβέρνησή μας και το κοινοβούλιο”.

Ο πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Υγείας Β. Κικίλια, καθώς επίσης τη δημόσια εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές” και την εργολήπτρια εταιρεία ΕΚΤΕΡ, που εμπλέκονται στην εποπτεία, τη μελέτη και την κατασκευή του έργου.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, επισήμανε “ότι είναι από τις λίγες φορές που βλέπουμε διαφορετικούς φορείς του Δημοσίου να συνεργάζονται αρμονικά για να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη πρόκληση, όπως αυτή της πανδημίας”, ενώ απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής τον συνεχάρη στο ότι κατάφερε να δημιουργήσει κλίμα συναίνεσης, “κάτι σπάνιο για τα πολιτικά πράγματα της χώρας, για να μπορέσουν όλα τα κόμματα μέσα στο Κοινοβούλιο να συμφωνήσουν σε αυτό το έργο”.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι “είναι εξαιρετική η προσφορά της Βουλής των Ελλήνων στην ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό λαό”, τονίζοντας ότι «οι 50 ΜΕΘ στη μάχη της Αττικής εναντίον του Covid 19 είναι συνεχώς γεμάτες και η αξία τους είναι υπερπολλαπλάσια μέσα στην πανδημία». Όπως σημείωσε ο υπουργός Υγείας, “με αυτή τη νέα προσφορά της Βουλής των Ελλήνων μας δίνετε την ευκαιρία να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα και μαζί με τις υπόλοιπες δωρεές και επεμβάσεις που έχουν γίνει, μπορούμε να πούμε ότι το ‘‘Σωτηρία” είναι πλέον ένα νοσοκομείο πρώτης γραμμής και σύγχρονης τεχνολογίας πολύ υψηλού επιπέδου, που βέβαια έχει εξαιρετικούς γιατρούς, νοσηλευτές, διοίκηση, τους οποίους ευχαριστώ πολύ”.

Στο περιθώριο της υπογραφής της Σύμβασης χρηματοδότησης του έργου, ο Διοικητής του Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η Σωτηρία», κ. Σωκράτης Μητσιάδης, κάνοντας τον απολογισμό του τελευταίου χρόνου της πανδημίας, εξήγησε ότι “το νοσοκομείο έχει νοσηλεύσει 2.980 ασθενείς με Covid, ενώ στις 50 ΜΕΘ, δωρεά της Βουλής, που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ, από τις 4 Αυγούστου του 2020 που μπήκε ο πρώτος εκσκαφέας, στις 26 Οκτωβρίου νοσηλεύτηκε ο πρώτος ασθενής”. Συνολικά, όπως σημείωσε ο κ. Μητσιάδης, έχουν νοσηλευτεί 267 ασθενείς.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το συνολικό έργο, πέραν της δημιουργίας συνδετήριας πεζογέφυρας μεταξύ της νέας πτέρυγας ΜΕΘ 50 κλινών και του κτιρίου “Χειρουργικό Περίπτερο” διαμέσου του κτιρίου “Μέγα Λαϊκό”, περιλαμβάνει ακόμη τη διαμόρφωση του εγγύς περιβάλλοντα χώρου, τη λειτουργική σύνδεση της πεζογέφυρας και των εγκαταστάσεών της με τις υφιστάμενες υποδομές του νοσοκομείου, την κατασκευή εξωτερικού ασθενοφόρου ανελκυστήρα 3 στάσεων στο κτίριο “Χειρουργικό Περίπτερο”, σε λειτουργική διασύνδεση με τη συνδετήρια πεζογέφυρα, τη διαμόρφωση των προθαλάμων του ανελκυστήρα, τη διαμόρφωση των χώρων, με τις απαραίτητες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες, στα σημεία σύνδεσης της πεζογέφυρας με τα κτίρια “Μέγα Λαϊκό” και “Χειρουργικό Περίπτερο” και την πλήρη διενέργεια των δοκιμών και ρυθμίσεων των εγκαταστάσεων.

Στόχος του έργου είναι η λειτουργική διασύνδεση της νέας ΜΕΘ 50 κλινών, που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο ενίσχυσης του Νοσοκομείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID 19, με το κτίριο “Χειρουργικό Περίπτερο”, καθώς, δεδομένης της διασποράς των κτιρίων στο οικόπεδο του Γ.Ν.Ν.Θ.Α. “Η Σωτηρία”, αποτελεί τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο λειτουργικής διασύνδεσης και ασφαλούς πρόσβασης από τα χειρουργεία που βρίσκονται στο κτίριο “Χειρουργικό Περίπτερο” με τη νέα ΜΕΘ 50 κλινών. Η συνδετήρια αυτή κλειστή πεζογέφυρα θα εξασφαλίζει την ασφαλή και νοσοκομειολογικά ορθή μεταφορά ασθενών, την κυκλοφορία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και τη διακίνηση υλικού. Επίσης, η κατασκευή του εξωτερικού ασθενοφόρου ανελκυστήρα στο κτίριο “Χειρουργικό Περίπτερο” συμπληρώνει λειτουργικά το έργο, διασφαλίζοντας τις παραπάνω απαιτήσεις.

Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου διενεργήθηκε στις 10.02.2021, με προϋπολογισμό δημοπράτησης 793.302,20 ευρώ.


Πηγή: timesnews.gr