Δύο πρώην Βρετανοί πρωθυπουργοί προέτρεψαν τον νυν ηγέτη της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να διατηρήσει τις δαπάνες της κυβέρνησης που προορίζονται για βοήθεια στις ξένες χώρες, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα επιφέρει πλήγμα στην επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου στον παγκόσμιο πολιτικό στίβο.

Οι Τόνι Μπλερ και Ντέιβιντ Κάμερον με άρθρο τους στην εφημερίδα «Telegraph», προέτρεψαν τον Τζόνσον να διατηρήσει τη δέσμευση της Βρετανίας να δαπανήσει του 0,7% του ΑΕΠ, για την βοήθεια και την ανάπτυξη των ξένων χωρών, μετά από αναφορές ότι αυτές οι δαπάνες εξετάζεται να μειωθούν, ούτως ώστε να εξασφαλισθούν κεφάλαια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ θα προβεί σε ανασκόπηση των δαπανών την ερχόμενη Τετάρτη, καθορίζοντας τις κυβερνητικές δαπάνες για το επόμενο έτος, μετά το κενό ύψους 200 δισ. λιρών στα δημοσιονομικά της χώρας.

«Η εγκατάλειψη του στόχου του 0,7% για ξένη βοήθεια θα ήταν ηθικό, στρατηγικό και πολιτικό λάθος», δήλωσε ο Κάμερον, πρωθυπουργός από το 2010 έως το 2016 και μέλος του Συντηρητικού Κόμματος του Τζόνσον.

Οι δύο πρώην ηγέτες υποστήριξαν ότι οποιαδήποτε κίνηση για μείωση των δαπανών ως ξένη βοήθεια, θα υπονομεύσει τη θέση της Βρετανίας όταν φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της G7 το 2021. Η απόφαση λαμβάνεται καθώς η χώρα ξεκινά μία νέα πορεία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μπλερ, πρωθυπουργός από το 1997 έως το 2007, ο οποίος εισήγαγε το στόχο του 0,7%, δήλωσε ότι αυτές οι δαπάνες αντιμετώπισαν ασθένειες, βοήθησαν στην εκπαίδευση και στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου σε μεγάλες περιοχές της Αφρικής.

«Αυτό ήταν ένα μεγάλο βρετανικό επίτευγμα», υποστήριξε. «Δεν αφορά τη φιλανθρωπία. Είναι διαφωτισμένο προσωπικό ενδιαφέρον», προσέθεσε.

«Ούτε η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής ούτε του κορωνοϊού μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς την Αφρική, όπως και ο εξτρεμισμός και η ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Το να το αλλάξουμε είναι ένα βαθύ στρατηγικό λάθος και ειλικρινά ελπίζω ότι η κυβέρνηση δεν θα το επιχειρήσει».

Ο Τζόνσον κλήθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνάντησής του στο κοινοβούλιο, να αποκλείσει τις περικοπές στον προϋπολογισμό για την ξένη βοήθεια, κάτι που αρνήθηκε να το πράξει.

Πηγή: Reuters


Πηγή: timesnews.gr