Σε νέα κρίση οδηγεί τις αεροπορικές εταιρείες η απόφαση της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να απαγορεύσει τις διεθνείς αεροπορικές πτήσεις για λόγους αναψυχής από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο των μερικών περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν στην χώρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Οι νέοι κανονισμοί θα εφαρμοστούν από την Πέμπτη έως τις 2 Δεκεμβρίου την ώρα που ο αεροπορικός κλάδος προσπαθεί να επιβιώσει από την κατάρρευση της ζήτησης. Οι αεροπορικές εταιρείες δεν είχαν ενημερωθεί για την απαγόρευση αυτή πριν από την επίσημη ανακοίνωση που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, όπως ανέφεραν πηγές.

Ηδη, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν υποστεί καίριο πλήγμα από την πανδημία του Covid-19. Eχουν περικόψει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα έχουν στραφεί στις αγορές κεφαλαίου και σε πωλήσεις ενεργητικού για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Τώρα, στο δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, αναμένεται να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση της επιβατικής δυναμικότητάς τους προκειμένου να μειώσουν τις δαπάνες.

Η EasyJet, ο δεύτερος μεγαλύτερος αερομεταφορέας χαμηλού κόστους της Ευρώπης, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες πτήσεις του έως την Πέμπτη και «αναμένεται τώρα να ακυρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δρομολογίων του στη διάρκεια του lockdown για να επιστρέψει στις αρχές Δεκεμβρίου». Ο αερομεταφορέας απηύθυνε εκ νέου έκκληση στη βρετανική κυβέρνηση για οικονομική βοήθεια. Η British Airways ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει τους επιβάτες της για τις προσαρμογές στα αεροπορικά δρομολόγια, ενώ ο μητρικός της όμιλος της, ΙΑG, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει αυτό το τρίμηνο μόνο το 30% των δρομολογίων που είχε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Να σημειωθεί ότι ακόμη και πριν από τον τελευταίο γύρο νέων περιοριστικών μέτρων σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, η Διεθνής Ενωση Αεροπορικών Εταιρειών (ΙΑΤΑ) είχε προβλέψει ότι οι διεθνείς αερομεταφορείς θα υποστούν απώλειες 77 δισ.δολαρίων στο δεύτερο εξάμηνο του ετους.
Πηγή: Bloomberg


Πηγή: timesnews.gr