Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) εκτιμά ότι η επιβολή του μέτρου ξενοδοχείων καραντίνας από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση των ταξιδιών και του τουρισμού όπως τα γνωρίζουμε.

Το WTTC, εκπροσωπώντας τον παγκόσμιο ιδιωτικό τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού, εκφράζει ανησυχίες ότι η επιζήμια επίδραση των νέων προτάσεων που εξετάζει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημία σε έναν τομέα με συμβολή σχεδόν 200 δισ. λιρών στην οικονομία της χώρας.

Όλα αυτά έπειτα από εννέα μήνες καταστροφικών ταξιδιωτικών περιορισμών, οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να καταστραφούν, εκατομμύρια θέσεις εργασίας να χαθούν ή να τεθούν σε κίνδυνο, και η εμπιστοσύνη στα ταξίδια να πέσει στο ιστορικά χαμηλότερο σημείο.

Η Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του WTTC, Gloria Guevara, δήλωσε: «Ο κλάδος Ταξιδιών και Τουρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο δίνει μάχη για επιβίωση – είναι τόσο απλό. Με τον τομέα σε τόσο εύθραυστη κατάσταση, η εισαγωγή ξενοδοχείων καραντίνας από την κυβέρνηση μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση του κλάδου.

Οι ταξιδιώτες δεν θα κάνουν κράτηση για επαγγελματικά ταξίδια ή ταξίδια αναψυχής γνωρίζοντας ότι θα χρειαστεί να καλύψους το κόστος της καραντίνας τους σε ξενοδοχείο, προκαλώντας δραστική πτώση των εσόδων σε ολόκληρο τον τομέα.

Από τις αεροπορικές εταιρείες μέχρι τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, τις εταιρείες διαχείρισης ταξιδιών έως τις εταιρείες διακοπών και όχι μόνο, η επίδραση στις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι καταστροφική, καθυστερώντας περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη. Ακόμη και η συζήτηση για μια τέτοια απόφαση είναι αρκετή για να προκαλέσει ανησυχία και σοβαρό συναγερμό.

Ο WTTC εκτιμά ότι τα μέτρα που εισήγαγε η κυβέρνηση μόλις την περασμένη εβδομάδα – απόδειξη τεστ COVID-19 πριν από την αναχώρηση, ακολουθούμενη από σύντομη καραντίνα και άλλο ένα τεστ, εάν είναι απαραίτητο, μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του ιού και να επιτρέψει τα ελεύθερα και ασφαλή ταξίδια.

Ορισμένες χώρες, όπως η Ισλανδία, έχουν εφαρμόσει επιτυχώς καθεστώς τεστ κατά την άφιξη, το οποίο έχει περιορίσει τη διάδοση του κορωνοϊού, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί χρόνος ώστε να φανερωθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών.

Παρά την τρέχουσα κατάσταση, πιστεύουμε πραγματικά ότι υπάρχει χώρος για αισιοδοξία και ένα λαμπρό μέλλον στα ταξίδια. Τα επαγγελματικά ταξίδια, τα ταξίδια για επίσκεψη στην οικογένεια και οι διακοπές μπορούν να επιστρέψουν με ένα συνδυασμό ενός διεθνώς αναγνωρισμένου καθεστώτος τεστ, εμβολίων και υποχρεωτικής μάσκας.

Αυτά τα απλά αλλά εξαιρετικά αποτελεσματικά μέτρα, εάν εφαρμοστούν σωστά, μπορούν να βοηθήσουν στην αναβίωση ενός κλάδου που θα είναι απαραίτητος για την ενίσχυση του Ηνωμένου Βασιλείου και της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης».

Το WTTC πιστεύει ότι παρά τους πολλούς μήνες εφαρμογής της υποχρεωτικής καραντίνας μετά το ταξίδι, δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι λειτουργούν.

Ακόμη και τα στοιχεία της κυβέρνησης δείχνουν ότι οι καραντίνες δεν έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19. Η μετάδοση στην κοινότητα εξακολουθεί να αποτελεί πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης από τα διεθνή ταξίδια.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), μαζί με πολλούς άλλους σημαντικούς οργανισμούς, έχουν αναφέρει ότι οι καραντίνες δεν αποτελούν αποτελεσματικό μέτρο δημόσιας υγείας και απλώς εμποδίζουν τα ταξίδια.

πηγή: tornosnews.gr

Πηγή: timesnews.gr