Για την «εγκατάλειψη του κλάδου από την κυβέρνηση» διαμαρτύρεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, που δηλώνουν πως η στήριξή τους γίνεται με δόσεις και πως ζουν «το μαρτύριο της σταγόνας».

Όπως σημειώνουν, ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας που μαστίζει τη χώρα, αλλά για τους ξεναγούς διαγράφηκαν οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος και αποζημίωση ειδικού σκοπού θα δοθεί για Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

«Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι το καταστροφικό 2020, κατά το οποίο οι ξεναγοί δεν εργάστηκαν καθόλου, κλείνει με ενίσχυση στους ξεναγούς 1.868 ευρώ για έναν ολόκληρο χρόνο!» τονίζουν.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, δήλωσε πρόσφατα πως «λλείνει επίσης και το θέμα με τους ξεναγούς, οι οποίοι είναι διπλά χτυπημένοι. Και ο τουρισμός το 2020 ήταν σαφώς χαμηλότερος από τα προηγούμενα έτη, αλλά και όσοι επισκέπτες ήρθαν στην Ελλάδα, προτίμησαν την απομόνωση, αποφεύγοντας τις επισκέψεις σε πολυσύχναστα
μέρη, όπως τα μουσεία. Όμως, δουλέψαμε αμέσως, μαζί με το υπουργείο Εργασίας, ώστε να ενταχθούν και οι ξεναγοί στο πρόγραμμα στήριξης. Σε λίγες ημέρες το ζήτημα αυτό θα θεωρείται λυμένο».

Οι έλληνες ξεναγοί επισημάινουν πως, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σωματείων Ξεναγών (FEG), οι ευρωπαίοι ξεναγοί έχουν εισπράξει από κρατικές ενισχύσεις στις άλλες χώρες της Ευρώπης έως και 19.000 ευρώ. «Στη χώρα μας πάλι, οι άνθρωποι του Πολιτισμού, που βρίσκονται στην ίδια πλατφόρμα με εμάς, αυτή των ειδικών κατηγοριών, επιδοτήθηκαν για Νοέμβριο και Δεκέμβριο και εντάχθηκαν στην αποζημίωση, όπως και έπρεπε, και τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Οι ξεναγοί μάλλον θα πρέπει να αλλάξουν επάγγελμα για να επιβιώσουν. Μπορούν αυτοί που αποφασίζουν για τη ζωή μας να ζήσουν με 1.868 ευρώ για περισσότερο από έναν ολόκληρο χρόνο;

Τα ψέματα τελείωσαν, όπως και η υπομονή μας» δηλώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών.

Ζητεί:

Υποστήριξη από τους βουλευτές όλων των κομμάτων

Τα ΜΜΕ να προβάλουν τα αιτήματά τους

Αναδρομική στήριξη για τους μήνες Μάιο ως Αύγουστο, γιατί δεν πήραν ούτε ένα ευρώ

Αποζημίωση ειδικού σκοπού για Νοέμβριο και Δεκέμβριο

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού να συνεχιστεί μέχρι Απρίλιο τουλάχιστον και μετά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Ξεκαθαρίζει, τέλος, πως θα αντιδράσει δυναμικά «στην απαξίωση και τον εμπαιγμό του κλάδου».


Πηγή: timesnews.gr