Σχεδόν όλες οι εκπομπές και οι ιστοσελίδες κάνουν αφιερώματα για τη χρονιά που φεύγει με τίτλους όπως «Η χρονιά που θέλουμε να ξεχάσουμε» και απαριθμούν όλους τους λόγους που το 2020 ήταν απαίσιο. Αλλά μέχρι τώρα, θα έχουμε μάθει να εκτιμάμε όλα τα κλισέ που υπάρχουν και να τα εφαρμόζουμε στη ζωή μας: κάνε το καλύτερο που μπορείς, δες τη φωτεινή πλευρά της ζωής, απόλαυσε τις μικρές χαρές της καθημερινότητας. Γι’ αυτό και εδώ έχουμε μια λίστα όλων των καλών εκείνων πραγμάτων που συνέβησαν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και υπογραμμίζουν το γεγονός ότι δεν ήταν μια εντελώς χαμένη χρονιά.

10 εκπληκτικά πράγματα που συνέβησαν μέσα στο 2020

Ήταν μια σχετικά καλή χρονιά για τα ζώα

Η Κίνα (επιτέλους) απαγόρευσε την παραγωγή και το εμπόριο άγριας ζωής προς κατανάλωση και επίσης αφαίρεσε τον παγκολίνο από την παραδοσιακή λίστα ιατρικής και φαρμακευτικής. Η Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση άγριων ζώων στα τσίρκο. Στην Κένυα, ο πληθυσμός των λιονταριών αυξήθηκε κατά 25% από τον αριθμό του 2010, και περισσότεροι από 140 ελέφαντες γεννήθηκαν στο Εθνικό Πάρκο Amboseli. Έξι μωρά ουρακοτάγκοι γεννήθηκαν στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Lamandau στο Βόρνεο. Αυτοί είναι κάποιοι από τους καλούς τρόπους με τους οποίους το 2020 ήταν καλό προς τα ζώα.

Η λέξη «ήρωας» ορίστηκε πολύ διαφορετικά αυτή τη χρονιά

Οι υγειονομικοί, οι ιατροί, οι νοσηλευτές, οι ψυχολόγοι και όλοι οι εργαζόμενοι σε καταστήματα προϊόντων πρώτης ανάγκης που έδωσαν και δίνουν όλη τους την ψυχή στο επάγγελμά τους φέτος προσδιορίστηκαν ως «ήρωες». Αν ήταν μια σκληρή χρονιά για εμάς που κλειστήκαμε στα σπίτια μας, ήταν ακόμα σκληρότερη για όλους εκείνους που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, ρισκάροντας της ζωή τους κάθε μέρα, για να διασφαλίσουν ότι οι υπόλοιποι θα μπορέσουμε να ζήσουμε και να εργαστούμε με ασφάλεια από το σπίτι.

Πολλοί εκμεταλλεύτηκαν τον χρόνο για να ξανασυνδεθούν με την οικογένεια

Κάποιοι δυσκολεύτηκαν να βρουν τον προσωπικό τους χώρο μέσα στην καραντίνα, επειδή χρειάστηκε να μείνουν σε ένα σπίτι με άλλα μέλη της οικογένειας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μια συνθήκη ασυνήθιστη. Αλλά για πολλούς άλλους, ήταν μια ευκαιρία να περάσουν ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά τους, την οποία στερούνταν στην καθημερινότητα λόγω απόστασης ή φόρτου εργασίας. Οι γείτονες από ξένοι έγιναν δεύτερη οικογένεια σε πολλές περιπτώσεις.

Η ψυχική υγεία είναι τώρα μια προτεραιότητα

Η συζήτηση γύρω από την ψυχική υγεία είναι τώρα εντονότερη από ποτέ. Δημιουργήθηκαν γραμμές στήριξης, ομάδες βοήθειας και μέτρα έγιναν ευρέως γνωστά ώστε να διασφαλιστεί μια κάποια ψυχική ηρεμία μέσα σε αυτές τις δύσκολες μέρες. Η προσοχή στρέφεται τώρα όλο και περισσότερο προς όλους εκείνους που υποφέρουν σιωπηλά, η πληροφόρηση και η γνώση γύρω από το θέμα πληθαίνουν.

Πολλοί ανακάλυψαν νέα ταλέντα και ανέπτυξαν νέες δεξιότητες

Ήταν με κάθε τρόπο ένας διαγωνισμός δημιουργίας αυτός ο καιρός, πολλοί άνθρωποι ανέπτυξαν μια σειρά νέων δεξιοτήτων και έθρεψαν κρυμμένα ταλέντα – εκείνοι που δεν είχαν ποτέ χρόνο να πάνε στο γυμναστήριο τώρα ασκούνται, αρκετοί τώρα έχουν φυτέψει στα μπαλκόνια τους μπαχαρικά και βότανα. Ο κόσμος απέκτησε πολλούς δημιουργικούς σεφ, καλλιτέχνες, μουσικούς.

Η δύναμη του κόσμου που ενώνεται για έναν σκοπό

Αυτό ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό. Οι Ιταλοί τραγουδούσαν μαζί από τα μπαλκόνια τους, μεγάλες εταιρείες χρησιμοποίησαν τα υλικά τους για να παράξουν αναπνευστήρες, μάσκες και αντισηπτικά. Πιο ευκατάστατοι άνθρωποι δώρισαν μεγάλα ποσά για να στηρίξουν όσους χτυπήθηκαν σοβαρότερα από την πανδημία. Άνθρωποι του μεροκάματου μαγειρεύουν και προσφέρουν δωρεάν γεύματα σε αστέγους και ανέργους. Γιατροί και ψυχολόγοι προσφέρουν σε πολλές περιπτώσεις δωρεάν τις υπηρεσίες τους.

Εργασία από το σπίτι, επιτέλους!

Ένα πράγμα που έκανε περιττό το 2020 ήταν το γραφείο. Όλοι εκτός από τους απαραίτητους εργαζόμενους εργάζονται από το σπίτι εδώ και περίπου ένα χρόνο και τώρα οι επιχειρήσεις είναι πιο ευέλικτοι από ποτέ με την τηλεργασία. Κάποιες εταιρείες, όπως η Microsoft, η Infosys και η Twitter έκαναν αυτή την επιλογή μόνιμη για τους υπαλλήλους τους, ενώ άλλοι όπως η Google, έχουν επεκτείνει κατά πολύ αυτή τη δυνατότητα (για άλλο ένα έτος).

Ήταν μια καλή χρονιά για τα δικαιώματα της lgbtq κοινότητας

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απαγόρευσε να απολύονται άνθρωποι από την εργασία τους μόνο και μόνο λόγω του διαφορετικού σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Σε πολλές χώρες, όπου τα δικαιώματα των ανθρώπων LGBTQ δεν αναγνωρίζονταν, φέτος έγιναν πιο ανοικτές στην διαπραγμάτευση και στην αλλαγή. Η Βόρεια Ιρλανδία, η Κόστα Ρίκα και η Ταιβάν αναγνωρίζουν τον γάμο ανάμεσα σε όλα τα φύλα.

Μειώθηκε το αποτύπωμα άνθρακα στη γη λόγω της πανδημίας

Με πολλές χώρες να μπαίνουν σε καραντίνα, βιομηχανίες να κλείνουν, πτήσεις να ακυρώνονται και με λιγότερα οχήματα στους δρόμους, υπήρξε μια δραματική μείωση στις εκπομπές άνθρακα παγκοσμίως. Αν και οι επιδράσεις αυτών των περιορισμών άρχισαν να αναστέλλονται αμέσως μόλις αρχίσαμε να βγαίνουμε ξανά από τα σπίτια μας, μπορούμε και πάλι να νιώθουμε καλύτερα για την μικρή, ελάχιστη αυτή πρόοδο που συντελέστηκε. Αυτό άλλαξε και τον τρόπο σκέψης πολλών ανθρώπων.

Συνειδητοποιήσαμε πόσο σημαντικά είναι τα ταξίδια στη ζωή μας

Η ιδέα ότι για πολύ καιρό δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε μας έκανε να ονειρευόμαστε τα τόσα μέρη που θέλουμε να επισκεφθούμε. Η φύση έλαβε ξανά την αξία που έπρεπε να έχει στη ζωή μας. Αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την υπόλοιπη ζωή μας.

Πηγή:


Πηγή: timesnews.gr