Η πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο, θα ενισχύσει τα μέτρα lockdown για την καταπολέμηση της απότομης αύξησης των κρουσμάτων, καθώς πλέον εξαπλώνεται και η βρετανική μετάλλαξη, δήλωσε ο κυβερνήτης της πόλης την Κυριακή.

Η παραλλαγή, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία, άρχισε να εξαπλώνεται στο Όσλο τον Ιανουάριο και τώρα αντιπροσωπεύει το 50-70% των λοιμώξεων, δήλωσε το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (FHI) το Σάββατο. Την Παρασκευή, το Όσλο κατέγραψε 245 νέες λοιμώξεις από την Covid-19.

«Πρέπει να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα», δήλωσε ο Ρέιμοντ Γιόχανσεν, διοικητής του Όσλο, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι αριθμοί των μολύνσεων αυξήθηκαν λόγω της αυξημένης κινητικότητας, της ταχύτερης εξάπλωσης του ιού, καθώς όμως γίνονται πλέον και περισσότερα τεστ, πρόσθεσε.

Στο Όσλο, όλα τα εστιατόρια, εκτός από τις υπηρεσίες take-away, και τα μη απαραίτητα καταστήματα, εκτός από τα παντοπωλεία, τα φαρμακεία και τα κάβες, θα πρέπει να κλείσουν από την Τρίτη, ενώ το «κόκκινο» επίπεδο επιβάλλεται στα γυμνάσια, που σημαίνει ότι οι μαθητές, που επέστρεψαν πλήρως στο σχολείο, θα κάνουν τώρα τηλεκπαίδευση.

Όλες οι οργανωμένες υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής για ενήλικες, καθώς και ιδιωτικές συγκεντρώσεις και επισκέψεις στο σπίτι πρέπει να αποφεύγονται, εκτός από τα παιδιά, είπε ο Γιόχανσεν.

Η πόλη σχεδίαζε επίσης να ξεκινήσει μαζικά τεστ στα σχολεία αργότερα τον Μάρτιο για να παρακολουθεί καλύτερα την εξάπλωση του ιού. Το Όσλο έχει ήδη κλείσει εμπορικά κέντρα λόγω της εξάπλωσης της πιο μεταδοτικής παραλλαγής τον Ιανουάριο.

Από τις 25 Φεβρουαρίου, η χώρα των 5,4 εκατομμυρίων έχει εμβολιάσει σχεδόν 320.000 άτομα με μια πρώτη δόση και σχεδόν 150.000 έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με στοιχεία του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας.

Ο συνολικός αριθμός περιστατικών COVID-19 14 ημερών της Νορβηγίας ανά 100.000 κατοίκους ήταν 70 την εβδομάδα που έληξε στις 21 Φεβρουαρίου, το τρίτο χαμηλότερο στην Ευρώπη πίσω από την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Mε πληροφορίες από το Reuters


Πηγή: timesnews.gr