Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Αυστραλία-Κίνα: Η Καμπέρα επικρίνει τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο του Χονγκ Κονγκ

Αυστραλία-Κίνα: Η Καμπέρα επικρίνει τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο του Χονγκ Κονγκ

285
0

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν εξέφρασε σήμερα σοβαρές ανησυχίες για τις κινεζικές αλλαγές στο εκλογικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς της πρώην βρετανικής αποικίας.

“Είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι στο Χονγκ Κονγκ να έχουν διαύλους για να ασκούν την θεμελιώδη ελευθερία τους πολιτικής έκφρασης”, σημειώνει η Πέιν σε ανακοίνωσή της.

Το κοινοβούλιο της Κίνας ενέκρινε χθες, Πέμπτη, σχέδιο απόφασης για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος του Χονγκ Κονγκ, μειώνοντας περαιτέρω την δημοκρατική εκπροσώπηση στους θεσμούς της πόλης και εισάγοντας έναν μηχανισμό για να ελέγχει την πίστη των πολιτικών στο Πεκίνο.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν χθες τις αλλαγές αυτές και προέβλεψαν “δύσκολες” συνομιλίες με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κίνας την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο Χονγκ Κονγκ ζουν περίπου 100.000 Αυστραλοί, μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες ομογενών της Αυστραλίας.

Ο φιλοδημοκρατικός πρώην βουλευτής του Χονγκ Κονγκ Τεντ Χούι, ο οποίος έφυγε από το Χονγκ Κονγκ στα τέλη του περασμένου έτους, έφτασε τη Δευτέρα στην Αυστραλία και δήλωσε ότι σχεδιάζει να ασκήσει πιέσεις για το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας.


Πηγή: timesnews.gr