Αρχική ΚΟΣΜΟΣ Αυστρία: Ραγδαία εξάπλωση του μεταλλαγμένου κορωνοϊού – Υπ. Υγείας: Κρίσιμες οι επόμενες...

Αυστρία: Ραγδαία εξάπλωση του μεταλλαγμένου κορωνοϊού – Υπ. Υγείας: Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

316
0

“Τουλάχιστον τις επόμενες δέκα εβδομάδες θα εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις, αυτή θα είναι η πιο δύσκολη φάση της πανδημίας και ο λόγος είναι η μετάλλαξη του ιού B.1.1.7, που αυτή τη στιγμή εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό σε όλη την Ευρώπη”, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Υγείας Ρούντολφ Ανσομπερ, κατά την ανακοίνωση σήμερα από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξη Τύπου, της παράτασης του τρίτου lockdown στην Αυστρία, κατά δύο εβδομάδες μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.

Ουπουργός Υγείας — ο οποίος προέρχεται από τους Πράσινους που συγκυβερνούν με το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς — αναμένει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί από τα τέλη Μαρτίου λόγω του εμβολιασμού και των υψηλότερων θερμοκρασιών , “οι οποίες δεν αρέσουν στον ιό”, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 600.000 άνθρωποι θα εμβολιαστούν έως τα τέλη Μαρτίου στην Αυστρία (με πληθυσμό 8,9 εκατομμύρια κατοίκους).

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ όπως επίσης ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα κυβερνήτης της Στυρίας και πρόεδρος της διάσκεψης των κυβερνητών των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων Χέρμπερτ Σιούτσενχοφερ, υπογράμμισαν την ανάγκη συνοχής σε περιόδους κρίσης.

Ήδη από την Παρασκευή, η κυβέρνηση είχε εντατικές διαβουλεύσεις με τους κυβερνήτες, κοινωνικούς εταίρους και επιστήμονες για το πώς να προχωρήσει στα μέτρα κατά της εξάπλωσης της Covid-19., ενώ το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν και πάλι πολύωρες συνομιλίες με τους κυβερνήτες των ομόσπονδων κρατιδίων, και από την αρχή διαφαινόταν μία παράταση αλλά και αυστηροποίηση του τρίτου lockdown το οποίο θα ισχύει για επιπλέον δύο εβδομάδες, μέχρι την 7η Φεβρουαρίου.

Η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού — το οποίο ηγούνταν όλων των αυστριακών κυβερνήσεων μεταξύ 1970 και 2017, με εξαίρεση την περίοδο 2000 έως 2006 της δεξιάς-ακροδεξιάς διακυβέρνησης — δήλωσε το μεσημέρι πως δεν εκπλήσσεται από την παράταση του lockdown την οποία και “χαιρετίζει”.

“Ο αριθμός των λοιμώξεων είναι πολύ υψηλός, οι μεταλλάξεις είναι ένας βίαιος επιταχυντής της εξάπλωσης του ιού”, ανέφερε, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχει πλήρης ταχύτητα κατά τον εμβολιασμό, καθώς “είναι ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο”.

Ταυτόχρονα, η ίδια ζήτησε να υπάρξει “επιτέλους” ισχυρή υποστήριξη από το κράτος για επιχειρήσεις και υπαλλήλους, καθώς, όπως επισήμανε “δεν επιτρέπεται να προκύψει μία πανδημία της φτώχειας”.

Για τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας Χάραλντ Μάρερ, η παράταση του lockdown αποτελεί ένα “πικρό χάπι”, ωστόσο, “οι επιχειρήσεις μας και οι υπάλληλοί τους έχουν τώρα μια κοινή προοπτική ότι τα πρώτα βήματα ανοίγματος στο λιανεμπόριο και στους παρόχους υπηρεσιών σχετιζόμενες με το σώμα θα γίνουν στις αρχές Φεβρουαρίου, και μπορούν τώρα να προετοιμαστούν για το άνοιγμα, όμως χρειάζονται επιπλέον βοήθειες”.

“Οι περιορισμοί εξαιτίας του κορονοϊού είναι κάτι περισσότερο από επώδυνοι για την κοινωνία και την οικονομία, χρειαζόμαστε μια σαφή προοπτική για το πώς να βγούμε από αυτόν ατέρμονα”, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχάνων Αυστρίας Γκέοργκ Κνιλ.

Αναφέροντας, ότι τα μέτρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης πρέπει να γίνουν σεβαστά, ο ίδιος επισήμανε πως “πάνω από όλα, ωστόσο, πρέπει να διατηρήσουμε την ευκαιρία για μια οικονομική επιστροφή μετά την κρίση, στη μέση μίας ανάπτυξης, όχι στην αρχή”.


Πηγή: timesnews.gr