Τη λήψη πρόσθετων μέτρων συζητά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Αυστρία, εστιάζοντας πρωτίστως σε στοχευμένες περιφερειακές δράσεις, όπως ανέφεραν κύκλοι του αυστριακού υπουργείου Υγείας, χωρίς να σχολιάζουν σχετικές εικασίες ως προς την έκτασή τους και την ημερομηνία επιβολής τους.

Από την καγκελαρία στη Βιέννη επιβεβαιωνόταν σήμερα ότι η αξιολόγηση της κατάστασης γίνεται σε καθημερινή βάση και ότι ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς ζητά επανειλημμένα από τις προηγούμενες εβδομάδες αυστηρότερα μέτρα.

Τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και η καγκελαρία τόνιζαν ότι έχουν ήδη εφαρμοστεί αυστηρότερα μέτρα σε περιφερειακό επίπεδο, όπως, για παράδειγμα, το περασμένο Σαββατοκύριακο στην περιοχή Τένεγκαου στο ομόσπονδο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ.

Πρόσφατα, είχαν διατυπωθεί εικασίες σε αυστριακά ΜΜΕ ότι τουλάχιστον περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» (ως προς την επικινδυνότητα διασποράς της πανδημίας) το όριο συμμετοχής δέκα ατόμων σε ιδιωτικές εκδηλώσεις θα μπορούσε να μειωθεί σε πέντε άτομα.

Τα ίδια ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η λήξη της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης στις 22.00, που ισχύει τώρα στα κρατίδια Σάλτσμπουργκ, Τιρόλο και Φόραλμπεργκ, θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλη την Αυστρία.

Επιπλέον, οι κανόνες για τα γηροκομεία θα μπορούσαν να ενισχυθούν και να επεκταθεί η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, όπως ανέφερε η εφημερίδα Oesterreich, χωρίς όμως αυτά τα μεμονωμένα μέτρα να έχουν επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση, όπως δεν συνέβη και με τη φήμη που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα για επέκταση της διάρκειας των φθινοπωρινών διακοπών στα σχολεία σε περιοχές με «πορτοκαλί» ένδειξη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ – ο οποίος προέρχεται από τους Πράσινους που συγκυβερνούν με το Λαϊκό Κόμμα – είχε επιβεβαιώσει ήδη την Παρασκευή ότι έχει πρόσθετα μέτρα «στο συρτάρι», χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «εξαιρετικά επαγγελματικό» το γεγονός ότι οι αρχές προβαίνουν σε ανάλογες σκέψεις.

Ο ίδιος απέκλεισε «de facto» το ενδεχόμενο ενός επικείμενου δεύτερου lockdown επισημαίνοντας πως αυτό θα ήταν δυνατό από νομικής πλευράς μόνο πριν από μία ολοκληρωτική κατάρρευση του συστήματος Υγείας, «κάτι από το οποίο βρισκόμαστε μίλια μακριά», όπως διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή: timesnews.gr