Σκίτσο του ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 11.11.2020)

  • Σχόλιο του  ΑΛΕΞΗ ΚΟΛΥΒΑ

Έχω ακούσει και διαβάσει δεκάδες ανακοινώσεις και δηλώσεις από την αντιπολίτευση για τον κορονοϊό οι οποίες στο σύνολό τους καταγγέλλουν για ελλείψεις, αδράνειες, καθυστερήσεις κλπ. Δεν διάβασα ούτε άκουσα έστω και μία που να παροτρύνει τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα για την μείωση της μεταδοτικότητας του ιού. Αυτό μάλλον γιατί θα απαιτούσε και μια προσπάθεια θετική δημιουργική και αυτό είναι δύσκολο.

Η καταγγελία είναι εύκολη και σε απαλλάσσει από κάθε ευθύνη να κάνεις το οτιδήποτε. Τουλάχιστον έτσι νομίζουν κάποιοι. Το άλλο είναι ότι με μια ανακοίνωση που καλεί τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα θα ενοχλήσει πολύ όλους αυτούς που αρνούνται να τα τηρούν προβάλλοντες διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, που είναι φυσικά για γέλια αν όχι για κλάματα. Αυτοί δεν είναι λίγοι και ψηφίζουν κιόλας.

Το τρίτο είναι ότι αν μειωθεί η μεταδοτικότητα δεν θα επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας και θα πάνε στράφι όλες οι προβλέψεις και οι καταγγελίες τους. Αυτό δεν είναι πρωτοφανές αλλά παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις και ορίζεται από την ψυχολογία ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», και κατά την οποία όταν κάνεις έναν εσφαλμένο ορισμό μιας κατάστασης ακολουθείς μια νέα συμπεριφορά, που οδηγεί στο να πραγματοποιηθεί η αρχικά εσφαλμένη αντίληψη της κατάστασης.

Μπορεί λοιπόν η αντιπολίτευση να μετράει κάποιο από αυτά ή και τα τρία μαζί. Σημασία έχει ότι το δυσοίωνο μέλλον της χώρας δεν φαίνεται από ενέργειες της κυβέρνησης, αλλά από την συμπεριφορά της αντιπολίτευσης απέναντι σε ένα μεγάλο πρόβλημα και αυτό είναι πολύ σπάνιο με άγνωστη κατάληξη.


Πηγή: timesnews.gr